Парастос војводи Петру Бојовићу

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 14. јануар 2023. године Друштво Традиција Коментари

Генерал Петар Бојовић обилази логор српске војске, 1917. Генерал Петар Бојовић обилази логор српске војске, 1917. (Архива Музеја у Чачку)

Помен у знак сећања на славног земљака 19. јануара у цркви Свете Тројице у Новој Вароши у 13 сати.

У цркви Свете Тројице у Новој Вароши, у четвртак, 19. јануара, у 13 сати, служиће се парастос војводи Петру Бојовићу (1858-1945), поводом 78-годишњице смрти.

Цвеће на споменик на Тргу војводе Петра Бојовића положиће се у 12:30 сати.

Војвода Бојовић је из родних Мишевића прешао пут од турског роба и златарског чобанчета до стратега и командата у биткама које су донеле славу српском оружју и слободу поробљеном  народу. 

Заслуге – за војничко умеће и личну част 41 одликовање Заслуге - за војничко умеће и личну част 41 одликовање  

Учествовао је у шест ослободилачких ратова Србије од 1876. до 1918. године, био је начелник Врховне команде Српске војске на Солунском фронту и командант Прве армије у пробоју Солунског фронта. За заслуге је добио 25 српских и 16 одликовања европских држава.

Војвода Бојовић је умро заборављен и понижен 19. јануара 1945. године. Идућег дана је сахрањен скромно, без војних почасти, еполета и униформе, на неугледној и запуштеној породичној гробници, парцела 6, гроб 68111 у Београду.

Споменик на тргу који носи име војсковође (Фото: Д. Гагричић) Споменик на тргу који носи име војсковође (Фото: Д. Гагричић)

Помен у знак сећања на најзнаменитијег Старовлашанина организује Удружење потомака ратника 1912-1920. године „Војвода Петар Бојовић“ у Новој Вароши.

Живот и дело  

Славни земљак је војничким умећем и личном чашћу за живота подигао најлепши споменик. Они који желе да упознају појединости из животног пута могу у Ризници нашег партала прочитати електронско издање каталога  Народног музеја из Чачка „Живот и дело“ историчара Радивоја Бојовића или фељтон „Војевање војводе Петра Бојовића“, новинара Драгољуба Гагричића, објављен у „Вечерњим новостима“ у августу 2018. године.

Војвода Петар  Бојовић на Солунском фронту 1918. (Фото: Архива Музеја у Чачку) Војвода Петар Бојовић на Солунском фронту 1918. (Фото: Архива Музеја у Чачку)

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

vojvoda petar bojović parastos


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.