Говор душе на преслицама и марамицама (Фото)

03. новембар 2022. године Друштво Култура Коментари

Рукотворине самоуких дрворезбара – изложба у Дому  културе (Фото: Д. Гагричић) Рукотворине самоуких дрворезбара – изложба у Дому културе (Фото: Д. Гагричић)

Ужички Музеј изложио експонате настале крајем 19. и у првој половини 20. века у селима Златиборског округа. Дарујући преслице, дрводељци исказивали емоције, али и уметничке способности.

Ужички Музеј је поводом 10-годишњице рада свог одељења у Новој Вароши отворио изложбу преслица и марамица са везеним стиховима „Говор душе“. Аутор изложбе у Дому културе је Дијана Ристовић, етнолог музејски саветник, а сарадник на реализацији изложбе конзерватор Мира Ћуковић.

Етнолози, конзерватори и историчари ужичког Музеја Етнолози, конзерватори и историчари ужичког Музеја

  Изложени експонати настали су крајем 19. и у првој половини 20. века у сеоским срединама Златиборског округа. Поред употребне вредности, ови предмети су, како је отварајући поставку истакла Станојка Миливојевић, историчар музејски саветник – били симболи који носе поруке љубави, поштовања, оданости, пажње.

Умеће народне  уметности - из каталога изложбе Умеће народне уметности - из каталога изложбе

– Љубав брата према сестри, мужа према жени или младића према девојци изражавана је путем даривања преслице. Онај који дарује исказивао је емоције, али и уметничке способности. Сваки изрезбарени мотив (срце, птица, цвет, иницијали ислично) на преслици и извезену нит на марамици често су пратили уздах, осмех или сузе – рекла је Миливојевић и додала:

– Са друге стране, девојке су везене марамице поклањале младићима и војницима као симбол љубави и верности, које су они носили у џепу, на копорану или испод појаса, мало извучене да би се виделе. На марамица су били извезени стихови са посветом праћени симболичким везом. Слободно можемо рећи да је у вештину израде и орнаментисања  преслица и марамица преточен говор народне душе.

Симболи носе поруке љубави, поштовања, оданости, пажње Симболи носе поруке љубави, поштовања, оданости, пажње

 У каталогу штампаном за ову прилику наглашено је, поред осталог, да је преслица припадала оним предметима народне уметности коју су користиле само за личну употребу. 

Брже, брже, игло моја, док ми драги дође из боја... Брже, брже, игло моја, док ми драги дође из боја...

– Представљала је и алат и украс, али и знак пажње и оданости. Будући да је прерслица често врхунски дар, она је и истакнути објекат уметничке обраде дрвета. Не ретко, представљала је врхунски домет народног дрворезбарства који се на традиционалним основама бавио наш човек, најчешће као самоуки резбар.

Мирис минулих времена, богато наслеђа предака Мирис минулих времена, богато наслеђа предака

Изложба отворена 1. новембра траје до 14. новембра.

Археолошка истраживања  

Подсећајући на пређени пут у истраживању, прикупљању и презентацији културног наслеђа, Славица Стефановић, директор Народног музеја из Ужица, осврнула се и на предстојеће задатке: 

– У жељи да ово наше одељење расте, да се увећава, да 20- годишњи јубилеј дочекамо са још неколико запослених стручњака из различитих области музеологије, очекујемо да ћемо у будућем периоду теритпорију Старог Влаха додатно истражити, рекогносцирати, евидентирати и богато споменичко наслеђе сачувати за будуеће нараштаје. 

Обзиром да нововарошки крај обилује вредним археолошким остацима и праистријским налазиштима регистрованим у његовом ширем ареалу, потрено је вршити даља систематска испитивања и ревитализацију.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

užice muzej


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.