Дух Старог Влаха у монографији „Нова Варош“

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 31. октобар 2022. године Друштво Култура Коментари

На дар завичају: Милорад Мишко Стевовић најавио нова издања књига и часопис (Фото: Д. Гагричић) На дар завичају: Милорад Мишко Стевовић најавио нова издања књига и часопис (Фото: Д. Гагричић)

На промоцији монографије Милорад Мишко Стевовић истакао да су циљеви ИИЦ „Стари Влах“: окупљање Нововарошана ма где били, истраживање и штампање књига, уз афирмацију креатвиног потенцијала и покретање „Старовлашког летописа“ напролеће. У нововарошком крају настала лепота природе и људског духа – рекао главни уредник Милинко Бујишић.

У предвечерје општинског празника у Дому културе промовисана је монографија „Нова Варош“, која на 420 страна, у 12 поглавља из пера 11 аутора представља прошлост и садашњост краја. Ово је друга књига  пролетос основаног Истраживачко издавачког центра „Стари Влах“ у Београду, а објављивање књиге финансирао је наш земљак, београдски привредник Милорад Мишко В. Стевовић, на дар завичају.

– У самом почетку био је концепт научно-историјске монографије. Када смо констатовали да је време таквих монографија прошло – одлучили смо да  наша  монографија буде прилагођена времену у којем живимо  и генерацији која другачије чита. Схватајући да има  људи који ће показати  веће  интересовање за Нову Варпш, њен настанак и бивствовање, издали смо „Библиографију“ у којој су наведени сви текстови који су до сада објављени о Новој Вароши – рекао је Стевовић  у понедељак увече на  промоцији монографије чији је суиздавач Општина Нова Варош.

Прошлост и садашњост из пера 11 аутора, на 420 страна Прошлост и садашњост из пера 11 аутора, на 420 страна

Говорећи о циљевима  ИИЦ „Стари Влах“ да окупи што већи број  Нововарошана и оне који воле Нову Варош,  да се остваре чврсте везе између свих Варошана ма где они били, да се кроз волонтерски, а и професионални рад истражи Стари Влах, а посебно Нова Варош, која је  његов не само географски центар, Стевовић је  нагласио:

– Велика нам је жеља да истраживањем прошлости, сагледавањем стварности и будућности, да нам Нова Варош не буде само у срцу, већ да нам постане много јаснија, познатија и  разговетнија у научно- доказивном смислу. У делу издавачке делатности  издавањем књига и часописа афирмисаћемо сав креативни потенцијал Нововарошана и свих других са подручја Старог Влаха. Од пролећа покрећемо шестомесечни Старовлашки летопис.

Порука - да се садашње и будуће генерације више баве завичајем Порука - да се садашње и будуће генерације више баве завичајем

Учествујући у промоцији завичајног дела историчарка Светлана Јевдоксић је подсетила на историјске неправде: два века су наши преци сами водили борбу за ослобођење и последњи се ослободили, а да је наш завичај неправедно запостављен и скрајнут у националној историји. Професор Катарина Ђајић Руљевић је рекла да имамо туристичке вредности за којима многи чезну, али је много тога неискоришћено и да нам треба јасна стратегија и плански развој.

Извршни уредник Миломир Краговић подвукао је да су уложени велики напори да бројни подаци из око 500 година историје Нове Вароши не буду сувопарни и досадни и да крај са богатом традицијом заслужује овакву монографију. Рецензент Мухамед Мулагановић одао је захвалност ауторском и уређивачком тиму. 

Подсећајући да су се издавач и сарадници определили за популарно писање, јер је такав облик најближи читалачкој публици, а циљ је да се књига и чита и гледа, главни уредник монографије Милинко Бујишић је, пореде осталог, написао у уводу:

– Пред вама је један пионирски подухват да сазнамо одакле смо пошли, куда смо све пролазили и докле смо стигли у свим сферама људског делања. Јасно се види, бар се тако надамо, богата историја нововарошког краја, пуна чемера и јада, победа и пораза, али богате културе, која је обликовала нашег човека. Види се да је из наше бурне прошлости остало много великих дела и много значајних личности. Све нас је то ојачало, ако нас није убило!

Труд међу корицама - део ауторског и уредничког тима Труд међу корицама - део ауторског и уредничког тима

Истичући да, иако није посебно обрађено као поглавље, тај особени дух и менталитет је матрица тог огромног простора, који је вековима препознатљив,  Бујишић је записао да  је у нововарошком крају настала лепота природе и људског духа и ту је њихово стално место боравишта. Било и – остало .

  – Ако монографија, са свим својим недостацима, послужи као добра основа садашњим и будућим генерацијама да се више баве својим завичајем, можемо сматарати да овај посао није био узалудан – очекивања су Бујишића. 

Аутори монографије  

– За ово што сам рекао о изгледу и очекиваном садржају постоје „кривци“ – рекао је Стевовић. – То су на првом месту аутори: Светлана Јевдоксић, Иван Дилпарић, Индира Генџић, Маида Туркмановић, Бојана Меловић, Филип Бјелић, Ристо Дипларић, Антонија Вучићевић, Катарина Ђајић Руљевић, Гроздан Богдановић и Велибор Љујић, затим главни уредник Милинко Бујишић, извршни уредник Милoмир Краговић, графички уредник – дизајнер Марко и Данко Полић, а  посебан део кривице сносе аутори  фотографије Раде Прелић и Алаксандар Бубања. Сви су Нововарошани, са једним изузеткм...

Руководство „Старог Влаха“

ИИЦ „Стари Влах“ је, како је речено, ванстраначка, ваннационална и ванверска организација, чија су врата отворена за све ствараоце. Председник Скупштине је Мирко Васиљевић, а подпредседници Милинко Бујишић и Оливер Суботић. Председник ИИЦ је Милорад Мишко Стевовић, а заменик Бобан Романдић,  док је председник Управног одбора Владимир Обућина.

Огранак у Новој Вароши 

У недељу је група Нововарошана разговарала са представницима  ИИЦ „Стари Влах“  о оснивању огранка, о формирању редакционих одбора, затим како подстаћи младе ствараоце, како скратити пут од аутора до штампарије, те којим темама, видовима стваралашта и репринт издањима дати предност у штампању. Чуло се и да су предузети кораци да се санира кућа Берберијана (у Карађорђевој улици, испред раскрснице за Суводо) и заштите старине у њој, а поменута је иницијатива да се цела  зграда  у којој су Библиотека и Завичајно одељење Музеја уступи ужичком Музеју. Било је и речи о активностма којима ће ИИЦ бити ветар у леђа.

Ускоро и огранак Старог Влаха у Новој Вароши (Фото: А. Бубања) Ускоро и огранак Старог Влаха у Новој Вароши (Фото: А. Бубања)

Иначе, сајт на адреси starivlah.rs је у припреми. Цена књиге је 2.500 динара и сав приход иде у хуманитарно-издавачке сврхе.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

monografija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.