Руше зидине базена и дворане

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 15. октобар 2022. године Друштво Коментари

Коначно – багери руше ругло  на атраткивној локацији (Фото: Д. Гагричић) Коначно – багери руше ругло на атраткивној локацији (Фото: Д. Гагричић)

Спортски центар, са двораном и базеном, пливао у пројектима готово пола века. Власти мењале намену, а предлози трајали док се осуши мастило закључака.

Багери приватне фирме приводе крају рушење зидина несуђеног Спортског центра поред магистрале, између раскрснице на Браношевцу и бензинске пумпе „Југопетрола“  и мини-терена у Насељу. Припремају се и терен и саобраћајнице за стамбено насеље.

 Ова атрактивна локација је већ готово пола века - заробљена бетоном. Иако стешњен међу брдима и у оскудици грађевинског земљишта, град под Златаром дозвољавао је   такав луксуз, бруку и ругло.

– Чији су ово споменици, откад је овде гробље...? Шта то толике године штрчи у небо: је ли ово неко проклетство и баксуз локација, а зидине скамењени визионари...? Пролазећи магистралом кроз Нову Варош, изнад „скулптура“ од бетона и челика што зарастају у коров, ова и друга питања постављали су намерници, а и млађе генерације Варошана или потомци оних што долазе у стари завичај.

Припрема терена за стамбене објекте Припрема терена за стамбене објекте

А све је почело средином седамдесетих година прошлог века: у време изградње ХЕ „Увац“ на Растокама започело је и подизање Спортског центра – са двораном, базеном, кугланом. Узалуд су многи Нововарошани указивали на мегаломанију, подсећајући тада да град нема довољно воде за пиће, а камоли за купање у базену, те да се бацају паре, да је то „велики залогај“ за чаршију... Други су, пак, тврдили да се та инвестиција може окончати само ако крене градња РХЕ „Бистрица“...

Радови су прекинути по сили закона који је тада забрањивао непривредне инвестиције, а убрзо су настали спорови око оштећених кућа и испуцалих зидова изнад градилишта.

Промашај - зидине на улазу у Нову Варош Промашај - зидине на улазу у Нову Варош

Окривљујући претходнике за промашаје, гарнитуре локалне власти, а једно време и део руководства Лимских ХЕ, „разбијали су главу“ шта ће са атрактивном локацијом, тражећи коме да увале црн колач у торбу. Несуђени Спортски центар наставио је да плива у пројектима, а локалне новине су ревносно бележиле: уочи једних избора довежен је  и кран и даске, уз тобожњи наставак радова, али је убрзо постављен камен-темељац дворане код Гимназије.  

На почетку друге кампање, као мамац за инвеститоре, уложена су знатна средства у пројекат и каталоге за градњу хотела и спортских садржаја “да ти памет стане“... Онда је вршена препарцелизација, помињали се донатори, те да овде буде градска топлана и базен, па долазак турске фирме за производњу и промет текстила.

Хоће ли ово бити - Скадар на Браношевцу? Хоће ли ово бити - Скадар на Браношевцу?

Предлози су тако трајали док се осуши мастило закључака и боја копир-апарата. Од хвалисања, пружање мимо губера и више пута мењане намене, у последњих неколике  година отезали су се радови на челу куглане.  Планери и актери су  месецима говорили “да ће сакрити бруку“, претварајући део објекта у пословни простор, који су мештани назвали „пластеник“. Међутим, месецима зврји празан...?!

Каква је судбина објекта под катанцем? Каква је судбина објекта под катанцем?

За сада је неизвесно како ће тећи радова на локацији на којој се руше зидине. Виђен је и пројекат кућа, али је питање да ли ће се у оскудици наћи средства, инвеститори,  купци. .?!? Треба имати у виду да Општина није кадра финансијски, кадровски и организационо да се носи ни са куди-камо мањим пројектима, да касни низ започетих објеката друштвеног стандарда, а поготово у путној привреди...?!

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.