Достојно обележити 110 година слободе

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 13. септембар 2022. године Друштво Коментари

Заслуге – белег у славу 1.200 ратника (Фото: Д. Гагричић) Заслуге – белег у славу 1.200 ратника (Фото: Д. Гагричић)

Удружење потомака ратника 1912-1918. године затражило низ активности за Дан општине – 1. новембра. Тачка на ујдурме и спорења око градње спомен-куће војводе Петра Бојовића на две локације у Мишевићима. Подршка ставу стручне комисије да се таблом и подацима обележи родно место. Милољуб Шапоњић нови председник Удружења.

Неопходно је са већим жаром наставити активности на неговању сећања и обнављању памћења на жртве и заслуге Српске војске, добровољаца и комита у ослобађању крајева Србије од турског јарма 1912. године, али и у одбрани Србије у Другом балканском рату, а посебно у Великом рату и стално подсећати власти и установе на обавезе у неговању традиција, заштити споменика и поклањању пажње издавачкој делатности.

Ово су, у најкраћем, поруке са изборне седнице Општинског одбора Удружења потомака ратника 1912-1918. године „Војвода Петар Бојовић“у Новој Вароши, одржане  у уторак.

Први задатак новог Председништва Удружења је да се код општинских власти заложи за шири спектар актвности на обележавању 110-те годишњице ослобођења Нове Вароши и Старог Влаха од Турака. Истина, кратак је рок – само месец и по дана до 1. новембра и Дана општине, па ако нису започеле припреме и активнпости планиране у програмима рада – питање је колико се неки послови на припреми манифестација могу урадити у последњи час.

Кључну улогу, речено је, поред управе, имају установе културе и образовања и Спортски савез, али и ентузијасти и поштоваоци традиције који, уз одавање почасти у част и славу јунака,  треба да упознају младе са делом предака, са 1.200 палих на грудобрану отаџбине у ратовимма 1912-1918. године и афирмишу вредности слободе у борби против заборава.

Чланови су прихватили предлог Милана Бјелића, досадашњег председника Удружења, да се стави тачка на ујдурме појединаца и препуцавање мештана из Мишевића око градње спомен-куће војводе Петру Бојовићу на две локације, те обиласке и писма министарствима, Војсци и другима, на захтеве за прикупљање пара...

– Тиме се  само скрнави дело славног земљака и штети нашем крају. А држава и општина су се достојно одужили војсковођи, истина са великим закашњењем. А и кад би направили кућу – одакле би обезбедили експонате, како би је одржавали у готово запустелом селу?! Прече нам је да се спомен-соба Бојовића у завичајном одељењу ужичког Музеја обогати новим експонатима, да се тамо повећа број посетилаца, него да се упуштамо у неизвесне пројекте – рекао је, поред осталог, Бјелић.

Споменик војводи Бојовићу чека цвеће и поправке мермерних плоча Споменик војводи Бојовићу чека цвеће и поправке мермерних плоча

 Радиша Филиповић, досадашњи заменик председника Удружења, пренео је став општинске комисије у чијем раду је учествовао прошле године, као и неколико Нововарошана и стручњаци Завода за заштиту споменика културе из Краљева и Музеја из Ужица и  Чачка,  да се у Мишевићима, у дворишту фамилије Бојовић,  подигне табла која ће сведочити да је ту била кућа Перуте и Раде Бојовић, војводиних родитеља.

– Упознао сам надлежне и све којима је писао Радојко Чоловић да су то радње „испод жита“. Лажне су тврдње да је војвода рођен тамо где Чоловић хоће да гради спомен-кућу и на имању продаје плацеве. Нешто ниже, под стеном, наши преци су кратко време боравили у склоништу, пошто су их Турци истерали са огњишта – истакао је Добрица Бојовић, један од потомака војводе. 

Скуп народних првака пет срезова  на Јавору 1912. године Скуп народних првака пет срезова на Јавору 1912. године

Посебну пажњу, како је предочено, треба поклонити прикупљању историјске грађе о прецима, али и информисању јавности. Тако су се Ђоко Зечевић, Милојко Поповић и Зоран Кнежевић заложили да се допуне спискови ратника, објављени у књизи „Нововарошки крај кроз историју“ (група аутора, Нова Варош, 1991.), али и припреми посебна публикација. Истина, није речено кад, ко, како, а ни зашто се није реаговало кад су „Златарске новости“, пре више од три деценије објављивале спискове ратника, негде пред  штампање књиге...?!

С друге стране, Педо Коруновић је указао не  потребу промоције наслеђа и грађе о јунацима, пре свега Солунцима, а Босиљка Гујаничић апеловала на локалну власт и министарства да обезбеде већа средства за рад Удружења. Подсећајући на пропадање крајпуташа, зарастање у врзине и немар потомака, Радиша Филиповић предложио је да се испита могућност да се белези пренесу на једно место...

Завичај Бојовића - Мишевићи на Златару (Фото: Р. Прелић) Завичај Бојовића - Мишевићи на Златару (Фото: Р. Прелић)

Ново руководство  

За председника Удружења потомака ратника изабран је Милољуб Шапоњић (из насеља Бабића брдо), за заменика Зоран Кнежевић, а за секретара Драган Живковић. У Председништва су и Педо Коруновић (председник Суда части),  Јован Шапоњић (председник Надзорног одбора) и Ђоко Зечевић. Чланови Општинског одбора су и Радиша Филиповић, Радош Дивац, Милојко Поповић, Милорад Шапоњић и Вјекослав Пурић. Благајник Удружења је Пуниша Ракоњац.

Оштећене мермерне плоче  

Са изборне седнице упућен је  предлог да Скупштина општине изабере Комисију за неговање традиција (или сличног назива), која би, као у другим општинама,  креирала и координирала активности из ове области, била „филтер“ за сугестије и предлоге...

Затражено је и да се санирају оштећења на постаменту споменика војводе Петра Бојовића на Тргу, те да се поведе већа брига о одржавању цвећа. Удружење годинама тражи да се у одељењу Музеја унесу исправке у броју палих ратника, али и допуне подаци о носиоцима Карађорђеве звезде.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

vojvoda petar bojović udruženje potomaka ratnika


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.