Умили Камену чесму

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 24. август 2022. године Друштво Коментари

Крајпуташица – празник за око и душу (Фото: Д. Гагричић) Крајпуташица – празник за око и душу (Фото: Д. Гагричић)

Туристичка организација Ивањице финасирала рестаураторско-конзерваторске радове.

Крајпуташица што  годинама крепи намернике - Камена чесма (или  Каменита, како се чује у народу), на десетак километара од раскрснице путева на Јавору и испред Кушића, ове недеље синула је новим сјајем.

Чесму су умили академски вајари Невена Милосављевић и Иван Марковић и ивањичка фирма “Рас“ Зорана Вучићевића. Најпре су подигли преломљени споменик што је лежао на камењу из кога жубори вода, а нагнути споменик усправили, па обновили фигуре ратника на пешчару, војничка знамамења и слова епитафа срочена за вечни спомен, а која су годинама нагризали киша, ветрови, маховина, људски немар, сви помало...

Чесма уз пут Јавор – Кушићи пре шест година Чесма уз пут Јавор - Кушићи пре шест година

Радови су извођени по пројекту и надзору краљевачког Завода за заштиту споменика културе, а финансирала их је, као и обнову шест крајпуташа у Кушићима - Туристика организација из Ивањице. Она, иначе, уз побољшање понуде, годинама поклања пажњу заштити наслеђа и уређењу насеља и сеоских центара.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

kamena česma krajputašica


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.