Још једна „Сиријада“ без водовода

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 25. јул 2022. године Друштво Коментари

Радови - овде ће бити резервоари и пумпе ( фото: Д. Гагричић) Радови - овде ће бити резервоари и пумпе ( фото: Д. Гагричић)

Довођење воде у Божетиће на дугом дршку – нема каптаже на врелу Трудовачке реке, прекинуто полагање цеви... Зашто изнад Трудова и Штиткова гавран лети преврнутих крила?

Упрела суовица, дрвеће мења боју, врелина бије из камена, а  мештанин Буковика, учесник прошлогодишње „Јаворске буне“  (са тракторима и цистернама пред Општином) сподби мрку капу у црну руку и зажди у Трудово и Штитково да види куда су радови на божетичком водоводу, започети пре неку годину.

И врати се смркнута чела, ни једне не збори... Чак не псује ни жену која га стално запиткује, не помиље ни покојног оца што га „закопа у овом чолопеку“...?!  Мимо обичаја, не грди ни власт, ни кога доле у престоници...? 

- Тамо гавран лети преврнутих крила...?! – некако процеди.

- Куку мене, шта се дешава...?

- Е, ништа, богме... Лети тако гавран – да не гледа грђе и црње од себе...

Ова шала  (а у свакој, кажу, има пола истине), која се препричава у подјаворским селима, још је једна у низу на рачун „пројекта столећа“, почев од оне у којој сељак по повратку са „Сиријаде“ у Божетићима и Госпођинданског сабора у Штиткову буди уснули засеок повицима са брега „јер ће да удари поводањ са председникових чесама у двориштима“...

Цеви за водовод у Калајитској луци Цеви за водовод у Калајитској луци

Коме мука, томе и пошалица! Свикли на поплаву обећања, неодговорних изјава и радова који су се отегли као Алајбегова слама, мештани тако налаза одушка муци. 

Полагање цеви од врела Трудовачке реке прекунуто је изнад Тисовице у Штиткову, једино су минулих недеља извођени земљани и бетонски радови будућег резервоара  и пумпног постројења у засеоку Поповићи, наспрам Боровите главице.  Уз изостанак радова на каптажи врела Трудовачке реке, мештане брину изјаве које су чули од извођача радова о раније учињеним пропустима, због којих ће, ако се не отклоне - бити проблема у техничком пријему или експлоатацији.

Вршевина још поји стоку, али трава гори Вршевина још поји стоку, али трава гори

Пролази тако још један рок и „Сиријада“ и Госппођиндан се дочекују без водовода. Опет ће се жедним селима за спорост понудити изговори, али не и оправдања...

А суовица пржи пашњаке, ливаде и усеве. Укапили су многи извори, утањила врела, па и реке на издисају. Путевима до врела и мале бране на Вршевини опет у свануће или по врелини језде тракторске приколице, звецкају бурад и канте. У многим домовима дневна заповест гласи: све остави, воде дотерај...! Један од водоноша неки дан ме упита: „А кол'ко је 'но година трајала Раоничка буна...?!“

Тисовица на издисију - код Шеовића ћуприје Тисовица на издисију - код Шеовића ћуприје

Кишни талас у недељу вече заобишао је многа нововарошка села, негде тек купио прашину, а понегде ни капи није било. На муци су сточари – да ли ће раније почети да полажу  говедима и троше  храну припремљену за зиму?!

Хоће ли сточари трошити залихе хране за зиму? Хоће ли сточари трошити залихе хране за зиму?

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

božetići vodovod


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.