Нови Туристички водич (Фото)

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 10. јул 2022. године Туризам Коментари

Златар (Фото: А. Бубања) Благодети планине између четири реке - Златар (Фото: А. Бубања)

Баштина нововарошког краја – природна и културна – на длану. Садржајан и до сада најобимнији преглед понуде, реткости и знаменитости припремиле Милена Михаљчић и Лидија Тарановић из Београда.

Туристчка организација „Златар“ штампала је Туристички водич Златара и Нове Вароши “Путокази златовања“. Издање на 36 страна доноси до сада најобимнији преглед  природне и културне баштине краја. 

Баштину на длану представиле су две Београђанке - Милена Михаљчић, аутор текста и концепта, док је о дизајну и прелому бринула Лидија Тарановић. Фотографије су из објектива  Александра Бубоње из Нове Вароши и Станка Костића и Рада Прелића из Београда, као и из неколико архива установа и угоститељских кућа и појединаца. Прво издање Водича у тиражу од 2.000 примерака штампала је Штампарија „Никитовић“ из Ужица.

Водич кроз ризнице нововарошког краја Водич кроз ризнице нововарошког краја

Подсећајући на климатске услове и близину три језера, Милена Михаљчић посебно указује на благодети планине између четири реке – Лима, Увца, Милешевке и Бистрице: 

– Предели Златара су мозаици ливада и планинских висова обраслих листопадним и четинарским шумама. Природа у овој ваздушној бањи и околини позива на све врсте кретња  и активног одмора, па је то шанса да посетиоци искушају спретност и одважност. 

Туристичка понуда илустрована је и бројним сликама угоститељских објеката, али и реткостима у кањону Увца, од меандри до орлова и природних осматрачница изнад три језера, на којима су изграђени видиковци.   

Белоглави супови - атракција у клисури  Увца (фото: Водич ТО) Белоглави супови - атракција у клисури Увца (фото: Водич ТО)

На страницама Водича су и знаменитости културног наслеђа и трагова историје. Истичући да манастири и цркве, изграђени на прекрасним местима, са драгоцености које чувају – сведоче о снази и  постојаности предака,  ауторка Водича скреће пажњу, у првом реду, на цркве брвнаре и друге споменике народног градитељства и експонате  Завичајног одељења ужичког Музеја.

Војвода Бојовић Сведочанства - део поставке о војводи Бојовићу

Овога пута су исправљене неке неправде и произвољности из ранијих проспеката. Наиме, често се о наслеђу казивало или писало олако и каћиперски, неуки су износили податке “из рукава“, наносећи велику штету и бруку крају. 

Црква брвнара у Кућанима Народно градитељство - црква брвнара у Кућанима

Тако су „ресавци“, уз занемаривање чињеница, помињали број сунчаних дана или увеличавали 12 пута број погинулих у Калипољској бици 1876. године... На ТВ, радију и у штампи су освитали текстови у којима су Штитково и Ојковица на падинама  Златара, други су  обмањивали да је Штитково  под заштитом државе, иако локална управа и мештани ништа нису учинили  да то буде. Често се задирало и у територију суседне општине, иако Новој Вароши припада само ужи појас Увачког језера од ушћа Кладничке реке до Вељушнице (па и Златар не припада само Вароши). Нико и не помиње пећину Дуруљу у Буковику, откривену 1966. године.?!?]

Ћуприја у Пуљцима на Златарском језеру (Фото: В. Јоксимовић) Ћуприја у Пуљцима на Златарском језеру (Фото: В. Јоксимовић)

Карта Општине  

Уз понуду сеоског туризма и специјалитета краја, објављена је и карта Општине, са селима, саобраћајницама и  локацијама знаменитости, а намерницима је предочено и шта могу посетити у околини.

Поправни из земљописа и историје  

Боље икад, него ника!. Сад  је прилика за поправи из земљописа и историје и да, пошто је објављен Водич, поједини запослени у Туристичкој организацији „Златар“ и Резервату „Увац“, али и  део медијских радника и челника у власти, па и власници објеката за издавање, возачи чамаца  и други – науче елементарне податке о баштини  (природној и културној) и да то знају као „оче наш“. 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

turistički vodič


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.