Мравињак као пласт сена

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 09. јул 2022. године Занимљивости Коментари

Мравинјак од чамовине у Лазовима у Муртеници (Фото: М. Пауновић) Кућа од иглица чамовине у Лазовима у Муртеници (Фото: М. Пауновић)

Станиште вредних инсеката не може да прокисне, а горштаци по њима читају време и појаве.

Јесте ли видели већи мравињак од овог који је Миломир Пауновић из Негбине снимо у месту званом Ливадице у Лазовима, на падинама Муртенице?

Мравињак је као пласт сена, а Пауновић га, каже, памти још из дечачких и чобанских  дана, само је онда био мањи. Вредна колонија мрава деценијама гради кућу од иглица чамовине, делова гранчица и травки, тако да не може да прокисне. И обнављају ови неимари станиште ако им ге која сила, попут дивљачи (мечке или лисице), оштети.

У народном приповедању мрави су незаобилазни, као онај прекор домаћина укућанима: „Угледајте се, бар мало, на мраве...!“.Помињу их и загонетке: мање веће премеће (мрав и зрно жита), сам лончић у пољу (шуми) ври, а ни воде, ни ватре (мравињак)...

Мравињак (фото: М. Пауновић) Не може да прокисне, а укисели млекo

Пуно је и прича и веровања о мравима, почев од оне да предсказују времиште, те да њихова изненадна сеоба слути непогоду и пропаст до оне да ројеви крилатих мрава, као пет ројева пчела, беже од неке несреће и прекрију кровове кућа и зграда... 

Мравињак Лончић у шуми ври, а ни воде, ни ватре

– Колико мрави крајем јесени иду у земљу – толико ће те зиме земља да смрзне – казује народно искуство Неђо Грујичић из Муртенице.

Некада су планинке  с пролећа у мравињак остављале флашу млека зачепљену кочањиком да се од мравље киселине добије квасац за кисело млеко. А чобани су неком непослушном или што је одавао тајне дружине, скидали хаљине и носили га на мравињак –  „да погоди који га је ујео“...

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

mravinjak


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.