Земљопис украсили краснописом (Фото)

novosti.rs ( Д. Гагричић ) 28. јун 2022. године Друштво Коментари

Називе места и предела сабирали месецима ( Фото: ОШ „Кнезова Рашковића“ ) Називе места и предела сабирали месецима ( Фото: ОШ „Кнезова Рашковића“ )

Ђаци ОШ „Кнезови Рашковићи“, под Јавором, објавили речник топонима. Сакупили више од 500 назива у завичају и записали значења. Изронила су предања о старим светињама и називима. Оживела су сећања и приче предака на имена предела.

Последњег дана школске године, ђаци осмолетке "Кнезова Рашковића" у Божетићима код Нове Вароши, постављањем путоказа у центру села завршили су необичну књигу - речник топонима, и то руком писан и илустрован.

- Сакупили смо више од 500 топонима из седам села под Јавором. Бележили смо занимљивости, одређивали њихово значење и локацију, осликавали путоказе и приредили речник "Топономастика мога краја", писан краснописом - кажу готово углас Иван Иванковић и Јован Курћубић, ученици петог разреда, годину старији Страхиња Стеванетић, ученица седмог разреда Анђела Татовић, као и Јована Радишић и Тамара Новковић који ће од јесени бити средњошклолци.

Путоказ - труд ђака на услузи намерницима Путоказ - труд ђака на услузи намерницима

Основцима су у истраживању краја подршку пружили наставник историје Филип Бјелић, Вера Јоцовић, која предаје српски језик, бринула је о одређивању етимолошког значења и красопису, а ликовни педагог Весна Милојевић о осликавању и изради макета. Ово је, иначе, друга рукописна књига ђака, после лане међу корице сабраних старих речи.

И речју и сликом о завичају И речју и сликом о завичају

У селима Божетићи, Дебеља, Тисовица, Буковик, Штитково, Љепојевићи и Горње Трудово "домаћи задатак" имали су и родитељи и родбина, који су у помоћ призивали најстарије мештане, а неки и листали књиге староставне. Они, пак, нису могли да "сломе језик" око назива ваннаставног предмета ђака, па су га крстили једноставно и разумљиво - "земљопис", по предмету из књижица дедова.

У бележењу топонима изронила су предања о старим светињама и називима Крст, Савина столица, Грчко гробље, Молитва, Градина, Ћелије, Стара црква... Указали су се трагови и сведочанства о бунама и устаницима - Шанац, Кула, Касарна, Крвави камен...

Њива Јероплан - народ кумовао, ђаци записали Њива Јероплан - народ кумовао, ђаци записали

Оживела су и сећања и приче на имена предела: Кућериште, Селиште, Кућетина, Колибиште, Крчевине, Паљевине, Дуварине, Репиште, Прогон, Музари, Солила, на чобанска састајалишта - Пандиште, Ограђеник, Сабориште, Поглед, Метаљка, Чуке, Стругови, Главица,... Поменули су и места којима је народ кумовао, а од којих су зебли сточари као Вучја раван, Међи вр', Вучја стијена, Тавник, Оштрик, али и пределе чудних имена: Смудиноге, Ћоров поток, Лопово брдо, Говеђи и Змијин клик, Бедница, Омражење...

Малишане је посебно занимало порекло имена села, али и зашто се тако зову Јанков, Василијин и Мељков вр', Каменица, Јастребац и други висови завичаја, а свеске су пунили и појединостима о водотоцима, чесмама, студенцима, ћупријама...

Ћуприја - овде се бродио Увац Ћуприја - овде се бродио Увац

- Река Тисовица, десна притока Увца, извире на северним падинама Јавора. Име је добила по великом броју стабала тисе, четинара у долини, које су највише посекле освајачке војске. У горњем току реке формирано је сеоско насеље Тисовица - казују основци и додају: - Божово брдо у Божетићима носи име по првом досељенику у 18. веку, Божу из Херцеговине. По Божу и његовим потомцима ("Божови тићи") и село доби име – Божетићи.

Имена на таблама против заборава Имена на таблама против заборава

Кршеви, пећине и вртаче

Основци су се такмичили ко ће у крашком крају између Увца и Јавора "наћи" више имена и донети записа о кршевима, кликовима, уворинама, вртачама и пећинама, од којих је најпознатија Дуруља, близу врела Вршевине. Иако у мањини на белокаменици, нису прескочили ни рудине, поља, луке, долине…

Изложба

Ђаци и наставници ће наставити да чувају наслеђе краја. Професор Бјелић каже да ће, уз прикупљање грађе за речник топонима, припремити и карте краја, а очекују и подршку за изложбу у Новој Вароши.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

božetići škola


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.