Јаворски сабор свирача

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 24. мај 2022. године Друштво Коментари

Двојнице чували од заборава - некадашњи свирачи на Сабору ( Фото: Д. Гагричић) Двојнице чували од заборава - некадашњи свирачи на Сабору ( Фото: Д. Гагричић)

У недељу пред Видовдан такмиче се свирачи двојница и старих народних инструмената. Окупљање у спомен на јунаке Јаворског рата.

У недељу пред Видовдан, 26. јуна, одржаће се „Јаворски сабор двојничара и старих инструмената Србије“.

Сабор, 27. по реду, чува традицију и изворно народно стваралаштво, а организују га ивањички Дом културе и Месна заједница Кушићи и осмољетка „Мајор Илић“.

У првом плану је такмичења свирача на двојницама, старом дрвеном инструменту, уз који су чобани прекраћивали самоћу или организовали игранке и прела. Такмичар  који три пута за редом освоји прво место добија звање „мајстор двојница“. 

Подмладак - полазници школе фруле из Бруса Подмладак - полазници школе фруле из Бруса

И за умеће на осталим инструментима биће додељени пехари у категорјама  старијих и млађих такмичара, а стручни жири ће, као и минулих година, доделити посебне награде за младе таленте, перспективне  извођаче и најмлађе такмичаре. Пријаве се подносе до 23. јуна Дому културе у Ивањици, а могу и на сам дан такмичења, које почиње у подне.

Белег у славу јаворских јунака и мајора Илића Белег у славу јаворских јунака и мајора Илића

Јаворски савор свирача одржава се у спомен на Калипољску битку и јунаке у Јаворском рату 1876-78. године. Дуже од века на Јавору се одржавао народни сабор, од како је 24. јуна 1907. године откривен споменик јаворским јунацима и мајору Михаилу Илићу, на вису недалеко од Карађорђева шанца и Василијне чесме, на тадашњој српско-турској граници.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

javorski sabor sabor svirača


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.