Дан школе у част Атанасија Рашковића (Фото)

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 19. мај 2022. године Друштво Коментари

Програм – час историје и народног говора (Фото: Д. Гагричић) Програм – час историје и народног говора (Фото: Д. Гагричић)

Школа у Божетићима први пут обележила 19. мај Атанасије Рашковић (1697-1753) био кнез Старог Влаха, вођа устаника, у Срему командовао јединицама, истицао се храброшћу...

Ђачком приредбом, доделом награда и подсећањем на лозу Рашковића, осмољетка у Божетићима први пут је обележила Дан шклоле – 19. мај.

– Од 1. септембра 2003. године, одлуком Скупштине општине, школа носи име „Кнезова Рашковића“. На предлог наставника, Школски обор је  донео одлуку да се као Дан школе слави 19. мај, успомена на једног од најистакнутијих представника из лозе Рашковића са подручја Старог Влаха – истакла је директор школе Ана Аранитовић.

Наступи рецитатора - без треме Наступи рецитатора - без треме

У програму који су припремили ученици и просветари, осветљен је животни пут Атанасија Рашковића (1697-1753). За кнеза Старог Влаха, уместо оца Хаџи Братула Рашковића, постављен је бератом (повељом) султана Ахмета III од 30. октобра 1722. године. Познато је да је имао кућу у Новој Вароши, ханове и летњиковце на више места у Старом Влаху.

Аплаузи за приказано на приредби Аплаузи за приказано на приредби

Учествовао је на страни Аустрије у устанку против Турака. Под његовом командом устаници су  током јула 1737. ослободили велико подручје између Увца, Лима и Ибра, али се  убрзо повлаче у Срем. Тамо је Рашковић био командант више јединица, показујући изузетну храброст.

Атанасијевом заслугом су 1743. године из чешког града Хеба у  Сремске Карловце пренети посмртни ностаци грофа Ђорђа Бранковића и сахрањени у Крушедолу.

Награде за труд и успех Награде за труд и успех

Због заслуга био је врло истакнута и призната личност у аустријском двору, посебно од царице Марије Терезије. Злобни мађарски и српски официри плели су мрежу звере, па је 17. маја 1753. године на једној свечаности отрован. Умро је 19. маја  и сахрањен у „маузолеју српских великана“ – манастиру Крушедол на Фрушкој Гори.

Гости на првом Дану школе Гости на првом Дану школе

На школској приредби су додељене награде професорима за резултате током године, а анонимни дародавац, иначе некадашњи ђак ове школе, лаптопом је наградио  ученицу VI разреда Милену Тртовић, за освојено друго место из историје на окружном такмичењу.

Изложба радова из креативне радионице Изложба радова из креативне радионице

И најмлађи су дали допринос прослави И најмлађи су дали допринос прослави

Школа „Кнезови Рашковићи“ на Боровитој главици Школа Кнезови Рашковићи на Боровитој главици

Знаменита лоза 

Лоза кнезова Рашковића из Старог Влаха – господари поседа, трговци и старешине у својим кнежевинама – српском роду давала је народне вође, владике и војводе, духовнике и ратнике, јунаке и барјактаре буна и устаника, чувала је народ, огњишта и веру, обнављала светиње, зидала задужбине, набављала црквени мобилијар и књиге, будила националну свест....

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

božetići škola dan škole


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.