Повратак из заборава

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 18. април 2022. године Друштво Коментари

Драгоцена ризница - приручник и подстицај за истраживања (Фото: Д. Гагричић) Драгоцена ризница - приручник и подстицај за истраживања (Фото: Д. Гагричић)

Који су радови аутора, теме, догађаји и људи из магле прошлости сабрани међу корице књиге„Библиографија радова о нововарошком крају“.

Првенац Издавачко истраживачкког центра „Стари Влах“ из  Београд „Библиографија радова о нововарошком крају“ плод је вишегодишњег прегнућа и истрајности приређивача Добрила Аранитовића, који је у библиотечкој информационој делатности провео 37 година у шабачкој Библиотеци.

О значајном издавачком подухвату, у коме је први попис са 1.793 библиографске јединице, уз регистар аутора – приручник и подстицај за истраживање Старог Влаха, најбоље сведоче речи једног од рецензената Небојше Цвејића:

– Посвећеност и делање овог родоходника  изнедрила је још једну у низу значајних и завичајних библиографија. Немирни истраживачки дух, неутољива жеђ за освајањем нових сазнања и њиховом презентацијом, филигрански прецизно сложио је и садржајно употпунио слику Нове  Вароши и њене околине. Аранитовић показује изузетан истраживачки труд и познавање историјских, културних и друштвених токова.

Камена књига предака - трагови о јунацима слободе Камена књига предака - трагови о јунацима слободе

Из магле заборава међу корице књиге сабрани су бројни радови аутора, теме, догађаји и људи. Завичајну библиографију о нововарошком крају сачињава, како пише Цвејић,  осам целина, па зато преносимо део рецензије у коме представља садржај књиге која је пред читаоцима, корисницима и стручном јавношћу:

1. Физичко-географске карактеристике нововарошког краја (Географија. Геологија. Спелеологија; Хидрографија; Клима и Вегетација; Животна Средина. Здравствене прилике. Туризам; Антропогеографија. Кретање и порекло становништва; Хронике села. Родослови породица и братстава);

 2. Историја нововарошког краја (Археологија; Нововарошки крај од антике до средине Средњег века; Нововарошки крај у доба турске владавине; Националноослободилачки покрет и ратови за ослобођење (1804-1918) - Аустријско-турски рат (1837-1839); Први и Други српски устанак (1804-1815); Српско-турски рат (1875-1878); Српско-бугарски рат (1885); Раоничка буна (1903-1905); Балкански ратови (1912- 1913); Први светски рат (1914-1918); Нововарошки крај између два светска рата; Нововарошки крај у Другом светском рату (1941-1945);

 3. Културно-просветне прилике (Оснивање и рад школа; Просветни и научни радници и културни прегаоци); 

 4. Култура и уметност (Културне прилике; Истакнути уметници и културни посленици);

 5. Културно-историјски споменици (Споменици културе; Уметничко благо и рукотворине); 

 6. Народни живот, обичаји и стваралаштво нововарошког краја (Народни живот и обичаји; Народно стваралаштво. Записи  народних умотворина);

 7. Говор  и језик нововарошког краја; 

 8. Истакнуте личности нововарошког  краја.

Сваки од набројаних саставних делова чине још и Посебна издања и Чланци и прилози.

Библиографски попис обухвата прилоге до којих је састављач успео да дође – монографије, зборнике радова, студије, раправе, чланке, приказе, публиковану архивску грађу и друго.

Књига подсећа и на ауторе и радове о шумском благу Књига подсећа и на ауторе и радове о шумском благу

Ускоро ће, на промоцијама  књиге у Београду и у Новој Вароши (половином маја), уз презентацију садржаја и повода за штампање, бити речи о најавама ИИЦ „Стари Влах (види АПР, Удружења грађана, „Стари Влах“) да  окупљањем земљака и низом активности и подстицаја буду нови ветар у посусталим културним активностима у Новој Вароши  и мршавој издавачкој делатности.

Чекајући портал „Стари Влах“

Један од корака Управе ИИЦ „Стари Влах“ требало би да буде покретање портала, како би се ишло у корак са савременим електронским информатичким тенденцијама. Портал би пратио спектар активности, од издавачке делатности, градње објеката у Новој Вароши, до презентације иницијатива и делатности зацртаних оснивачким актима, те доносио занимљивости и приказе о животу и грађи Старог Влаха...

Сараднике треба регрутаовати, свакако, међу актерима програмских делатности, али и оних, у првом реду млађих, који имау искуства у овој медијској презентацији, у првом реду у Београду.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

knjiga dobrilo aranitović bibliografija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.