Штампана „Библиографија радова о нововаршком крају“

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 16. април 2022. године Друштво Коментари

Географско и историјско средиште Старог Влаха – Нова  Варош   (Фото: Д. Гагричић) Географско и историјско средиште Старог Влаха – Нова Варош (Фото: Д. Гагричић)

Богата ризница Старог Влаха из пера Шапчанина Добрила Аранитовића. Први попис радова са 1.793 библиографске јединице, уз регистар аутора – приручник и подстицај за истраживање.

Недавно  основан Издавачко истраживачки центар „Стари Влах“, са седиштем у Београду и суиздавачи  Библиотека и Дом културе у Новој Вароши, објавили су „Библиографију радова о нововарошком крају“ из пера Шапчанина Добрила Аранитовића (76), професора филозофије, библиотекара и истраживача прошлости.

– Ово  је први покушај да се сачини попис радова о нововарошком крају, а с правом се може назвати и Библиографија радова о Старом Влаху јер је Нова Варош вековима његово географско, историјско и административно средиште – подсећа приређивач 

Међу корицама  завичајне књиге, коју немају ни далеко већи градови, на преко 300 страна сабране су  1.793 библиографске јединице у осам поглавља које пружају слику о  физичко-географским карактеристикама, историји, културно-просветним приликама, али и споменицима, народном животу, обичајима и стваралаштву, говору и језику, као и о истакнутиом  личностима краја.

Књига - сва литература на длану Књига - сва литература на длану

– Матаријал се нуди на увид и коришћење, не само научним радницима, већ и свим културним, просветним и друштвеним посленицима, свим знатижељницима заинтересованим за свестрано истраживање свих токова и дешавања на нововарошком подручју – наглашава  Аранитовић. – На  уму ми је, у првом реду, био корисник, онај коме ће библиографија бити поцстицај за даља истраживања, незаобилазни приручник.

Приређивач - Добрило Аранитовић Приређивач - Добрило Аранитовић

Подсећајући да је у библиографију укључена сва литература у којој се помиње Нова  Варош, Бојана Вукотић, саветник у Народној библиотеци Србије, истиче да је грађа  сврстана у две групе – прву коју чине самосталне књиге, објављене монографске публикације, а другу чланци и прикази у серијским публикацијама  и монографским зборницима.

– Библиографија представља својеврсну ризницу јер сабира разноврсна блага у виду информација, важних података и разноврсних тема за истраживање. Уз исцрпан попис свега онога што карактерише нововарошки крај, сачињени  су регистар аутора и предметни именски регистар – подвлачи рецензент Небојша Цвејић, више библиотекар из Шапца.

Дар завичају  

Објављивање „Библиографије радова о нововарошком крају“ финансирао је Милорад Мишко В. Стевовић, београдски бизнисмен, на дар завичају. Стевовић је зимус са групом земљака и сарадника основао ИИЦ „Стари Влах“, који ће бити  ветар у леђа ствараоцима, а подстицаће и друге активности у завичају.Од локалних власти затражио је плац да сагради зграду библиотеке са галеријом.

Заборавни издавачи 

Неки од уврштених радова нису били доступби библиографу зато што их, како каже, њихови аутори или издавачи нису доставили матичној библиотеци у Новој Вароши или Народној библиотеци Србије, па су убележени „из друге руке“.

Попис електронских извора приређивач Аранитовић је оставио као задатак млађој генерацији библиотекара и завичајних библиографа

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

stari vlah dobrilo aranitović


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.