Ниво водостаја на Златарском језеру 16 метара већи од минималне коте

ppmedia.rs 04. март 2022. године Природа Коментари

Ниво воде у Златарском језеру за 16 метара већи од дозвољеног минимума, фото: ПП Медиа Ниво воде у Златарском језеру за 16 метара већи од дозвољеног минимума, фото: ПП Медиа

Са Златарског језера, једне од највећих туристичких атракција у овом делу Србије претходних дана стижу сабласне слике. Ниво воде је драстично смањен а до врха Думбелског брда до којег се некад само чамцем могло прићи, сада се може стићи и пешака или аутомобилом.

Иако су овакви призори привукли велику пажњу јавности, због саме историје настанка ове акумулације, надлежни кажу да је ово уобичајена слика језера за ово доба године.

Златарско језеро настало је шездесетих година прошлог века изградњом Хидроелектране Kокин Брод, која је преградила реку Увац и превасходно служи за производњу електричне енргије. Пре него што су географи добили задатак да на карте нововарошког краја уцртају ово језеро, извођачи радова имали су један тежи задатак. Да са истих избришу читаво једно село.

Данас је водостај језера толико смањен, да се до врха Думбелског брда може стићи и пешака или аутомобилом. Међутим, из Лимских ХЕ кажу да то није ништа неуобичајено и да се оваква слика виђала и ранијих година.

Златарско језеро, март 2022.год. ( Фото: Златар Инфо) Фото: Златар Инфо

 -Сваке године у ово доба је ниска кота и Златарског и Увачког језера, плус минус три, четири метра надморске висине. Знатно ниже коте забележене су почетком 2000-их година. Радимо према потребама енергетског система РС а треба истаћи и да смо на прагу пролећа, морамо спремити акумулацију за доток воде. Поменута језера снабдевају се водом највећим делом са Пештери, Јадовника и Златара. Обзиром да су на овим планинама тренутно велике количине снега, надамо се бољој хидролошкој ситуацији-каже  Предраг Шапоњић, директор Лимских ХЕ.

Златарско језеро, март 2022.год. ( Фото: ПП Медиа) Фото: ПП Медиа

Тренутна кота Златарског језера је 861,20 метара надморске висине, што је 16м изнад минималне радне коте која је дозвољена а у складу са водном дозволом, објашњава Шапоњић. Макисмална кота номиналног рада је 885м и тренутно све што радимо је у складу са програмом пословања Електропривреде и потребама енергетског система Система тако да смо у законским оквирима, тј оквирима водне дозволе, истиче Шапоњић.

Златарско језеро, март 2022.год. ( Фото: Златар Инфо) Фото: Златар Инфо

-Стручне службе Лимских ХЕ имају обавезу обиласка акумулација – пратимо доток воде, проток воде кроз турбине, ерозију земљишта и сматрамо да ова ситуација не утиче негативно на биљни и животињски свет ни Златарског ни Увачког језера. У складу са водном дозволом, извештаје редовно шаљемо министартсвима, водној инспекцији и ЈП Србијаводе.

Иако су поједини мештани тврдили да због драстично смањеног водостаја, у Златарском језеру сада можете видети врх потопљене цркве у Пуљцима, Шапоњић те наводе негира.

-Обилазили смо акумулацију. Да би угледали цркву у Пуљцима, потребно је да се кота обори за око 5 м, што се до сада није десило – каже Шапоњић.

ПП Медиа

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

zlatarsko jezero vodostaj


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.