Игре младих умивају стадионе

novosti.rs ( Д. Гагричић ) 27. фебруар 2022. године Спорт Коментари

Надметања за бодове и медаље - стадион Браношевац  (Фото Д. Гагричић) Надметања за бодове и медаље - стадион Браношевац (Фото Д. Гагричић)

У Новој Вароши се спремају да, после двогодишње паузе, наставе традицију спортских сусрета младих тромеђе Србије, Црне Горе и БиХ . Најпречи посао замена тартан подлоге на атлетској стази. Стрепе да ли ће, због касног почетка грађевинске сезоне, на време завршити неопхподне радове.

Избором чланова Организационог одбора 57. МОСИ (Међуопштинске омладинске спортске игре) и ребалансом буџета у Новој Вароши су пре неки дан почеле припреме за аматерску манифестацију крајем јула, која ће окупити младост са тромеђе Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине.

Игре у граду под Златаром су у последње две године одлагане због епидемиолошке ситуације. Комитет МОСИ ускоро ће донети одлуку о термину и под којим условима ће спортисти наступати.

Иако град располаже теренима за надметања у 15 дисциплина, неопходна су улагања у реконструкцију борилишта.

Трка са ранијег такмичења Трка са ранијег такмичења

- У буџету смо 50 милиона динара наменили за санацију спортских терена, а тражићемо и помоћ државе - истиче Радосав Васиљевић, председник Општине. - Највише посла биће на Градском стадиону "Браношевац", где ће се одржати око 50 одсто такмичења. Овде је неопходна замена тартан подлоге на атлетској стази, као и радови на фудбалском терену, свлачионицама, трибинама... Треба умити и мини-терене у Насељу, па борилишта на Зебиновцу и Шанцу...

Нова Варош ће четврти пут од оснивања Игара дочекати спортисте, а ове су, кажу, добили "на мишиће" у јакој конкуренцији комшијских градова. "Опозиционари" овој идеји замерају што досад није урађено колико се могло, а сад се треба усредсредити на организацију такмичења, умивање града, бригу о паркинзима и припремама екипа. Домаћини ће бити на муци да у јеку туристичке сезоне обезбеде смештај и превоз.

Дотеривање - мини терени у Насељу Дотеривање - мини терени у Насељу

- У граду на 1.000 метара надморске висине дуго неће почети грађевинска сезона, па зебемо да не останемо "кратких рукава": да потрошимо паре, а не добијемо терене (као 2008. године) који су, најчешће, и главни мотив за одржавање Игара - истичу противници ове идеје.

И спортисти и грађани указују да је овом приликом пропуштена шанса да се атлетска стаза, дуга 396 метара, продужи за неопходних тридесетак метара и задовоље стандарди за трку на 400 метара. Доста мастила и папира се минулих година потрошило на подсећање да су изванредни природни услова у овдашњој "ваздушној бањи" за развој атлетике и отварање атлетског центра, што би допринело развоју спортског туризма на Златару.

Крпљење тартан стазе за 45. МОСИ 2008. године Крпљење тартан стазе за 45. МОСИ 2008. године

Иако су шпартале делегације спортских савеза из Београда и нудиле новац - све је пало у воду. Одговор је да, наводно, нема простора: на северној страни Градског стадиона је магистрала, а на јужној трибина...

Домаћини 58. МОСИ биће Колашин, а за две године Ужице.

Чете ентузијаста 

МОСИ се, кажу, одувек памте по томе што су иза њих остајали умивени градови, уређени и нови спортски терени, нови клубови, чете ентузијаста, пријатељства, рекорди...

Тартан за "Електријаду"

Стадион "Браношевац" изграђен је 1964. године и у више наврата је реконструисан. Тартан стазу, што је била реткост у крају, добио је за Игре ЕПС-а 1990. године - подсећа Гроздан Богдановић, пензионер, тадашњи председник Организационог одбора "Електријаде".

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

stadion branoševac mosi


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.