Селимовић сведочи документима

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 25. фебруар 2022. године Друштво Коментари

На ветрометини Старе Рашке укршатли се путеви војски, вера и сеоба На ветрометини Старе Рашке укршатли се путеви војски, вера и сеоба

Салих Селимовић објавио 19. књигу „Истакнути Срби муслиманске вере“. До истине – стрпљиво и храбро, теренским и архивским истраживањима. Ускоро допуњено издање о презименима у Старој Рашкој.

Недавно је објављена књига „Истакнути Срби муслиманске вере“ Салиха Селимовића (78), историчара.

На преко 900 страница је грађа из четири књиге објављене минулих година: „Рашка или Санџак“, „Знаменити Срби муслиманске вероисповести“, „Да  будемо оно што јесмо“ и  „Муслимани у Равногорском покрету и јединицама ЈВуО 1941-1945“.

Сачувано за потомке - време, људи и догађаји Сачувано за потомке - време, људи и догађаји

Подсећајући на вишедеценијска теренска и архивска истраживања, на ентузијазам, вољу и храброст, те да је Селимовић добитник низа признања, међу којима и Вукове награде као историчар истраживач за 2013. годину, Вјерица Радета у предговору књиге, коју је издала „Велика Србија“, поред осталог, истиче:

 – Није било лако у борби између историјских чињеница и политичких утицаја међу муслиманима који су одбијали да прихвате истину. Стрпљиво и храбро Салих је истрајао у својој борби, из које је настало низ научних дела, који су историографски драгуљ... 

 За рубрику „веровали или не“ је чињеница да је 19 књига Селимовић штампао без динара из државне или општинске касе, већ су средства обезбеђивали пријатељи, фондације, поштоваоци традиције и историје.

  Салих  Селимовић (фото: Д.Гагричић) Ентзијазам и храброст - Салих Селимовић

Занимљиво је да ни једна промоција није одржана у општинама Сјеница, Нови Пазар и Тутин!? Књиге су, пак, промовисане у многим другим градовима, Селимовић је учествовао  на трибинама и научним скуповима, а публицистичке рaдове објављаивао у зборницима, годишњацима, ревијама...

Судбина - скулптура мајке Ружице са синовима Луком и Алијом Судбина - скулптура мајке Ружице са синовима Луком и Алијом

Тренутно је у штампи 20. књига - „Нека презимена и њихово порекло на простору Старе Рашке“. Издавач другог допуњеног и проширеног издање је  „Прометеј“ из Новог Сада.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

knjiga salih selimović


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.