Стадион „стогодишњак“ са кратком стазом

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 20. фебруар 2022. године Друштво Коментари

Трка штафета 4 х 100 на 45. МОСИ 2008. (Фото: Д. Гагричић) Трка штафета 4 х 100 метара на 45. МОСИ 2008. (Фото: Д. Гагричић)

Браношевац летос пуни 58 година, али му нови „кум“ мења крштеницу, тврдећи да „100 година није уложен ни динар у оправке“?!? Тартан стаза изграђена 1990. године за „Електријаду“, а поводом 57. МОСИ пропушта се прилика да се продужи за неопходних 30 метара.

Необичан мини-квиз у нашем крају овог викенда бацио је у сенку изборну кампању и надгорњавања. Прво питање у порукама и при сусретима било је:

– Ко је најстарији Нововарошанин...?

– Стадион Браношевац! – одговарали су к'о из топа неки анкетари.

– Како, откуд ти то...?!!?

– Па председник Општине Васиљевић у петак увече изјави на Телевизији да „ сто година у оправку стадиона није уложен ни динар“...

– Е, онда је он старији, кад толико памти...!?

Тема и повод су озбиљна ствар: припреме за 57. МОСИ, овог лета у Новој Вароши. На заседању СО се приликом расправе о ребалансу буџета говорило и колико би народних пара требало издвојити за припреме и ову манифестацију.

У занимацији у зимској доколици неки од учесника квиза су стали на страну председника: слабо стоји са рачуном, а у жару изјаве прд ТВ камерама омакла му се  небулоза о стогодишњици... Треба, кажу, одобровољити одборнике да у увеклико окаснелим припрема (као и 2008. године) издвоје паре, а и државу да приложи који банку....? 

  Градња стадиона 1964. ( Фото: Књига Нова Варош из старих албума) Градња стадиона 1964.(Фото: Књига Нова Варош из старих албума)

Стадион на Браношевцу летос пуни 58 година. Изграђен је 1964. године, када је Нова Варош била домаћин 11. Међурепубличких  спортских игара. О овоме, поред осталог, сведоче странице листа „Полимље“ (Дигитална библиотека, Пријепоље). Тамо је записано и да су, уз огромне напоре и добровољни рад  (често и ноћу) изграђена игралишта за фудбал, одбојку, рукомет и кошарку, те атлетска стаза, трибине са 1.200 места, свлачионица, ограда.... 

– На стадиону је минулих деценија било неколико реконструкција, најпре 1977. године, а у радовима 1989. и 1990. године постављена је тартан подлога на атлетској  стази, као и саграђени мини-терени у Насељу (код  бензинске пумпе). У Вароши су 1990. године одржане Игре ЕПС-а – подсећа Гроздан Богдановић, тада председник Организационог одбора „Електријаде“.

Савети остали на папиру - Дане Корица Савети остали на папиру - Дане Корица

Подлога на атлетској стазије крпњена је уочи 45. МОСИ 2008. године, када је чаршија била по трећи пут домаћин спортистима Тромеђе. Овде се више пута помињала неопходност продужења стазе. Наиме, дуга је 396  метара и не задовољава стандарде за трку на 400  метара. На то је указивала и ова чувена „најбржа бела штафета“,  на Олимпијади у Токију пре три деценије. Југословенска четворка атлетичара – Бранковић, Мачев, Ђуровић и Јоковић, под воћством тренера Данета Корице, на Златару се припремала за такмичење  4 x 400 метара и заузела је 4 . место, иза три екипе тамнопутих тркача. 

Уз доградњу - изванредни услови за припреме атлетичара Уз доградњу - изванредни услови за припреме атлетичара

 Од тада се потрошило доста мастила и папира у истицању природних услова у овдашњој „ваздушној бањи“ за  развој  атлетике и отварање атлетског центра, шпартале су делегације савеза из Београда, нудиле средства... Све је пало у воду, а и прилика  да поводом ових МОСИ Нова  Варош добије стазу дужу за око 30 метара. Инжењер „Лимских ХЕ“ својевремено је тврдио да је то изводљиво, уз струку и да се потуре леђа. Сада се, пак, чује да нема простора: на северној страни је магистрала, а на јужној трибина... Да ли су то једина ограничења?!?

Више пута реконструисан - стадион Браношевац Више пута реконструисан - стадион Браношевац

Одржавање Игара прекидано је због ратних, политичких и епидемиолошких прилика. Али, одувек се памте по томе што су иза њих остајали умивени градови, уређени и нови спортски терени, нови клубови, чете ентузијаста, пријатељства, рекорди...

Нова Варош три пута била домаћин - Лого Игара 2008. Нова Варош три пута била домаћин - Лого Игара 2008.

Грешке у изговору 

Друго питање у мини-квизу било је: Ко најчешће говори МОСИ игре?

Скраћеница МОСИ значи Међуопштинске спортске игре, па је у говору често помињано МОСИ игре – плеоназам, сувишна употреба речи, како тврде познаваоци правописа и језика.

Дакле, само МОСИ, или Игре, можда и Игре Тромеђе... 

Век ФК „Златар“

Брука о стадиону „стогодишњаку“, који, гле чуда, толико времена није добио ни динар ни ексер, не би пукла по Србији да је било уредничке бриге о информацији. У стара добра времена уредничке маказе спасиле би од бруке и медиј и аутора, а чувале образ саговорнику...

Стадион није „стогодишњак“, већ ФК „Златар“, који је прво игралиште имао на Касарни и лане је требало да прослави век постојања. На жлост, Варош је и ту оманула...?!?

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

mosi stadion


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.