90 година штампе у Полимљу

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 31. јануар 2022. године Друштво Коментари

Мењали име и измицали цензури и маказама Мењали име и измицали цензури и маказама

Насловне стране новина, текстови, фотографије, цртажи, карикатуре, писаће машине и фото-апарати сведоче о историји. Први уредник продао очеву ливаду да би штампао новине 1. феруара 1932. године у Пријепољу.

У галерији Музеја у Пријепољу у уторак, 1. фебруара, биће отворена изложба „90 година новинарства у Пријепољу“.

    Поставка ће кроз изложене примерке новина, текстове, фотографије, аудио и тв прилоге и бројна артефакта - старе писаће машине и радио апарати, личне предмете новинара - (по)сведочити о садржајној историји пријепољског новинарства. Поједини експонати са изложбе наћи ће место у сталној поставци пријепољског Музеја.

- Изложба која прати пријепољско новинарство на путу дугом 90 година – од Жугића ливаде до музејске поставке, биће отворена 1. фебруара 2022, на дан када је 1932. из штампе изашао први број „Санџака“. Оснивач, власник и уредник листа Миливоје Жугић (1905-1972) продао је очеву ливаду да би штампао новине. Тада је у Пријепољу било свега 17 одсто писменог становништва. Уз обележавање јубилеја новинарства изложбом ће бити обележено и пола века од смрти Миливоја Жугића,  утемељивача штампе у Полимљу и дугогодишњег дописника „Политике“ – између два светска рата из Цетиња, а после Другог светског рата из Сарајева – истиче Милан Цмиљановић, некадашњи новинар „Полимља“, а сада члан колектива Музеја и аутор поставке.

Оживео доајене штампе - новинар Радоман Ирић Оживео доајене штампе - новинар Радоман Ирић

Традицију Жугићевог „Санџака“ наставио је лист „Глас Полимља“, чији први број је у Пријепољу изашао 1. марта 1952. Од тада је до гашења 1979. године „Полимље“ било и гласило оптшина Нова  Варош и Прибој . Лист је променио име у „Полимље“ годину дана касније.

„Полимље“ се и данас сваког петка појављује на киосцима приближавајући се јубиларном, 3000. броју. Лист ће јубилиј – девет деценија излажења – обележити  1. фебруара у Библиотеци  „Вук Караџић“  (17,30) промоцијом алманаха – специјалног броја на 100 страна.

У животу новина је извесна неизвесност У животу новина је извесна неизвесност

У оквиру програма обележавања 90 година новинарства у Пријепољу биће промовисана и књига изабраних интервјуа аутора изложбе, новинара Милана Р. Цмиљановића. Они су говорили за Полимље – Штампу без зуба сви уједају

Пројекат обележавања јубилеја новинарства у Пријепољу финансирало је Министарство културе и информисања Републике Србије.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

izložba polimlje novinarstvo


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.