Како потрошити толике паре?

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 03. јануар 2022. године Друштво Коментари

Председник Александар Вучић најавио је пропитивање – за годину дана?! (Фото: Новости) Председник Александар Вучић најавио је пропитивање – за годину дана?! (Фото: Новости)

Охрабрење што ће већи део инвестиција из „Вучићевог пакета“ спровести државнa министарства, канцеларије и дирекције, као и ЕПС. Коначно – индсутрија овде више није заборављена реч. Хоће ли власт мењати грамофонску плочу, ојачати редове и службе?

Како потрошити толике паре?!? У ово питање сливају се бројни коментари, наде, стрепње, дилеме - после недавне посете председника Србије  Алаксандра Вучића нововарошком крају.

Наша општини - годинама старовлашко сироче и пасторче државе, дочекала је да дође на ред и да држава - одреши касу. Иако неки сумљају у обећања, многу се уздају да ће   „Вучићев пакет“ инвестиција зауставити пропадање краја и омогућити опоравак привреде и друштвеног стандарда... Уосталом, време је најбољи судија.

Тај „колач из Београда“, многи се слажу, голем је залогај за општинску администрацију и власт. Треба овде имати политичку снагу, стручну подршку и, пре свега,  пуно тога мењати у раду власти и општинских  служби да би се спремно дочекао талас инвестиција.

Свакако је за утеху што ће спровођење већег дела „Вучићевог пакета“ (РХЕ „Бистрица“, довођења фабрике, улагања у воду, канализацију) преузети  држава и министарства,  Владине канцеларије и дирекције. А да ли ће се лако наћи плац за нову фабрику?!

У народу подсећају да се гвожђе кује док је вруће и кажу да је охрабрење што је председник Вучић најавио – пропитивање! Наиме, рекао је да ће доћи за годину дана да види колико се урадило. Хоће ли власт дотле освежити редове, ојачати службе, променити грамофонске плоче...?!

И нису ове зебње и питања без основа или како би то рекао онај Босанац: „Знам ја нас...“ Јер, руководство Општине није успевало да потроши и онако мршав буџет, ишло се грлом у јагоде као у случају довођења воде Трудовачког врела,  добро су се оклизнули на сеоским путевима, па на „балонци“ и жичари, такозваном пословном објекту на Браношевцу...

Општина сироче и пасторче због кратких домета привреде и власти (Фото: Д. Гагричић) Општина сироче и пасторче због кратких домета привреде и власти (Фото: Д. Гагричић)

С друге стране, на бројне жалбе, замерке, захтеве грађана – често су одговарали: „Ко то да уради, са ким? Што сте мене чекали да вам то решавам...? Како сложити рогове у врећи...?“ Једном би се правдали недостатком пара, други пут да нема пројекта, а трећом приликом да су без извођача радова... Или би понављали отрцани слоган: „Све што смо обећали - то смо испунили“. А нико их, руку на срце, и не пита за обећања него за програме, стратешке пројекте...

У праву су грађани кад кажу: „Како то одједном искрсе толико привредних и комуналних проблема и нађе се толико пара?“ Је су ли нама покидане везе са Београдом, има ли овде „глувог барута“? Власт нас је убеђивала да нам тече мед и млеко, да лепо живимо, да нам је будућност једино у пољопривреди и туризму. Свесрдно су им помагали локални медији који се суфинансирају из општинске касе... У посети су неки, јасно се то видело -  добили пацке, замерке, опомене, укоре, да не кажем шамар...

Дуго се чека на опоравак привреде и друштвеног стандарда Дуго се чека на опоравак привреде и друштвеног стандарда

Посебно ме обрадовала и охрабрила чињеница што је посета државног врха отворила питање судбине индустрије. Ова реч овде, ваљда, више неће бити заборављена као последњих година. Надам се и да се општински челници и њихови „старатељи“ више неће натресати на новинаре што пребројавају бебе и одсељене житеље, помињући досетку шерета да бебе прво што проговоре питају:“ Куда је пут преко Златибора“.

А шта ће питати бебе  које проговоре ове године?

На крају, сетих се и оне чувене реплике из још чувеније „Ђекне“:  

„Нама увијек фали оно што нам треба, а све остало имамо...!“

Кадровски плићак 

- Имам стручњаке, немам тим! - јадао се својевремено директор „Инекс-напретка“ у покушају да Фабрика намештаја „Инова“ стане на ноге.

Сада су неукост и недостатак тимског рада међу кључним разлозима кратког домета и што се Општина често налази на зачељу многих табела.

Хоће ли се пружити шанса онима за чије школовање годинама дајемо стипендије и награђујемо их за одличне резултате, позивајући, тобоже, да се врате у завичај. А како да  помогну чаршији да се искобеља из пиљарско-ћифтинског, балван-стругарског, трговачко-мандантног и скоројевићког плићака, ако конце у креирању кадровске политике буду вукли страначка бахатост и јавашлук интересних група?!?

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.