РХЕ „Бистрица“ - спас за Србију

novosti.rs ( Д. Гагричић ) 26. децембар 2021. године Друштво Коментари

Дочек - председник Вучић са мештанима Сеништа (Фото: Новости) Дочек - председник Вучић са мештанима Сеништа (Фото: Новости)

Председник Србије најавио градњу хидроцентрале снаге 650 мегавата. Не постоји важнији енергетски објекат за Србију – рекао председник државе. Четири агрегата покретаће воде Увца и Лима, које ће пумпе из језера ХЕ „Потпећ“ избацивати у језеро „Клак“. Геолошка истраживања започела пре четири и по деценије.

- Не постоји већи интерес, нити  један енергетски ојекат за Србију није важнији од градње реверзибилне хидроелектране „Бистрица“. Она је пројекат број један и - спас за Србију - рекао је данас председник Србије Александар Вучић у разговору са мештанима села Сеништа на падинама Муртенице у нововарошкој општини.

Истичићи да ће РХЕ, снаге 65о мегавата, коштати између 600 и 700 милиона евра, Вучић је најавио да ће радови почети у идућој години, а струја у мрежу далековода потећи 2026. године. Градња ће подићи цео крај, а посебно допринети путној привреди. Председеник Вучић је био забринут да ће се мештани бунити због исељавања, али се обрадовао кад је од њих чуо да ће се селити само 15 домаћинстава, да се нико неће противити изградњи,а да је већи део камењар и државо земљиште.

- Ваше обећање ми је јутрос најлепши поклон, то ће олкашати да се  посао обави за 4,5 године. Нама РХЕ „Бистрица“ многи значи у енергетском смислу, важнија је и од блока у Костолцу и допринеће да 2028. године имамо довољно струје за домаће потребе и продају – истакао је Вучић.

Исељење - језеро ће потопити 15 кућа (Фото В. Љубојевић) Исељење - језеро ће потопити 15 кућа (Фото В. Љубојевић)

Вд директора ЕПС-а Милорад Грчић рекао је да је расписан тендер за пројектну документацију пумпно-акумулационе електране. Иначе, ово ће бити  пета централа у систему „Лимских ХЕ“ из Нове  Вароши – на Увцу су „Увац, „Кокин Брод“ и  „Бистрица“,а на Лиму „ХЕ „Потпећ“.

Четири агрегата  РХЕ „Бистрица“ покретаће вода Увца и Лима, тако што  ће се  време кад у систему има вишка електричне енергије вода из језера ХЕ „Потпећ“, пумпама пребацивати у акумулацију „Клак“.

Према пројекту који је у периоду 1976-1981. године урадио др Мирко Мелентијевић на челу тима стручњака београдског „Енергопројекта“, вода из  акумулације „Клак“ ће се тунелом дугим 6,5 километара доводити на турбине са падомод од 380 метара. Машинска зграда биће на обали Лим, недалеко од депоније „Бањица“ и испод барске  пруге и регионалног пута Прибој – Нова  Варош.

Старо корито Увца у Клаку, (Фото Д. Гагричић) Старо корито Увца у Клаку,(Фото Д. Гагричић)

Још пре четири и по деценије, у време завршетка ХЕ „Увац“, (пуштене у рад 1979. године), говорило се да се неимари „Хидротехнике неће селити. Тада су у Клаку и околини вршена геолошка истраживања, али се прекинуло у изради пројеката.

Према тендеру, сада пројектну документацију треба базирати на идејном пројекту из 1981. године, с тим што ће се користити геолошки, геодетски  и хидрогеолошки подаци из од пре четири деценије, али и допунити новим истражним радовима и мерењима, неопходним за израду идејног пројекта. 

Пројектант Мирко Мелентијевић ( у средини) сарадницима,(Фото: Књига ЛХЕ) Пројектант Мирко Мелентијевић (у средини) сарадницима,(Фото: Књига ЛХЕ)

Брана Клак висока 90 метара 

Бrana „Клак“ - четврта у клисури Увца, биће висока 90 метара и гадиће се пет километара од бране Радоиња, којом је пре шест деценија скраћен ток реке и она тунелом спроведена на турбине ХЕ „Бистрица“. „Клак“ ће се градити између села Сеништа на падинама Муртенице и Рутоша, на левој обали. „Клак“ се подиже  на километар од последњих кућа и Љубојевића воденице, тамо где старо корито Увца из  питомине лука замиче у тескобу клисуре.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

bistrica brana klak rhe


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.