Основано Удружење „Феникс 033 НВ“

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 18. децембар 2021. године Друштво Коментари

Први задатак Удружења - окупљање чланства свих узраста Први задатак Удружења - окупљање чланова свих узраста

Удружење за подршку особама са развојним тешкоћама и инвалидитетом ствараће услове за унапређење система превентиве, ране дијагностике, заштите, школовања и запошљавања. Прве радионице 25. и 26. децембра у Дому културе.

Удружење за подршку особама са развојним тешкоћама и инвалидитетом „Феникс 033 НВ“, пролетос основано, прво окупљање члaнства имаће на креативним радионицама  25. и 26. децембра у Дому културе, од 15 од 17 сати.

Поред окупљања особа са развојним тешкоћама и инвалидитетом ради заштите њихових интереса и права, као и окупљања стручних лица из различитих домена који се баве проблематиком ових лица, у Удружењу рачунају и на помоћ правника, пријатеља и свих других.

Ивана Друловић , председник Удружења Ивана Друловић, председник Удружења

- Наш задатак је да сарађујемо, иницирамо и помажемо у раду надлежних служби, органа, установа и организација на стварању услова за здравствену, социјалну и образовну подршку и заштиту, запошљавање, као и свих других потребних видова заштите за чланове. Предлагаћемо надлежним органима доношење мера и прописа ради проширења и унапређења система заштите и бриге о свима који су у стању потребе, а све у циљу превентиве, ране дијагностике, правилног усмеравања, предшколског и основношколског образовања особа са развојним тешкоћама и инвалидитетом – каже председник Удружења Ивана Друловић, професор енглеског језика, запослена у огранку канадске фирме "МДГ" у Пријепољу.

Међу циљевима је и рад на информисању чланства и подизању свести јавности путем средстава информисања, организовања округлих столова и трибина, предавања за родитеље и друга заинтересована лица, у првом реду због раног откривања развојних тешкоћа и инвалидитета ради оптималног школовања и професионалног оспособљавања.

Окупљање на креативним радионицама у Дому културе Окупљање на креативним радионицама у Дому културе

Удружење ће, како је записано у оснивачком акту, окупљајући чланове свих узраста, и у сарадњи са низ установа, реализивати пројекте за унапређења положаја особа са развојним тешкоћама и инвалидитетом. На летошњем конкурсу за пројекат „Сви имамо снове“ Удружење је, као једно од десет у области социјално-хуманитарног рада у Општини Нова  Варош, из буџета добило 200.000 динара.

У почетним корацима Удружења „Феникс 033 НВ“ значајну помоћ пружио је Богдан Филиповић, психолог из ОШ „Живко Љујић“, а у рад су укључене логопед Бојана Дрчелић (рад са особама које имају потешкоће са гласом и говором) и радни терапеут Славица Чкоњевић (ради са лицима чије су телесне или менталне способности трајно смањене).

Креативне радионице 

- Радно–окупациони и логопедски третмани спроводе се у радионицама које су наменски опремљене према програмским садржајима – истиче радни терапеут  Славица Чкоњевић и додаје: 

- Циљ креативне радионице је оспособљавање корисника да се служе разним средствима и техникама креативног изражавања у складу са њиховим могућностима. У раду са корисницима користе се: оловке, дрвене боје, фломастери, водене боје, темпере, колаж папир, глинамол, боје за стакло, разне тканине, вуница, конац, као и различите комбинације поменутог прибора. 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

nova varoš udruženje feniks 033 nv


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.