Награде подстичу младе (Фото)

26. новембар 2021. године Друштво Варошани Коментари

Признања за прегнуће и стваралаштво на културно-просветном пољу (Фото: Д. Гагричић) Признања за прегнуће и стваралаштво на културно-просветном пољу (Фото: Д. Гагричић)

У Библиотеци уручене награде Задужбине Родољуба Нићифоровића за допринос на културном, уметничком и просветном пољу. Четворо добитника из Нове Вароши, а двоје из Сјенице. Апел Зорана Јеремића, члана УО Задужбоне: предлажите таленте и ствараоце.

На свечаности у нововарошкој  Библиотеци „Јован Томић“ у четвртак су уручене награде за допринос на културном, уметничком и просветном плану, што их  већ осам година додељује Задужбина Родољуба Нићифоровића. Признања добочинитеља из Постења код Новог Пазара, који живи у Паризу, додељена су добитницима са подручја општина Нова  Варош и Сјеница.

Похвалнице Задужбине (уз новчани дар од 10.000 динара) добило је троје Нововарошана: студент прве године Јана Јелић за резултате на окружним и републичким  такмичењима из српског језика, математике и физике, као и међународним такмичењима и светској олимпијади из руског језика.

Збирке стихова и педагошки рад – Гордана Боранијшевић Збирке стихова и педагошки рад - Гордана Боранијшевић

Марина Шапоњић, професор руског језика и Милан Рајић, професор матиматике, обоје из Средње школе, награђени су за несебично залагање да њихови ученици остваре запажене резултате на низу такмичења.

Гордана Боранијашевић, песник и професор српској језика у Основној школи „Живко Љујић“ у Новој Вароши, добитник је велике награде Задужбине (диплома и 60.000  динара). У саопштењу Задужбине се наводи да она стиховима мири традицију и савремена уметничка стремљења, а да у ваннаставним активностима шири љубав према   стваралаштву међу младима.

Најмлађи добитник -  Јања Јелић Најмлађи добитник - Јања Јелић

Велика награда Задужбине уручена је и двојици Сјеничана – Момиру  Ковачевићу, активисти и хуманитарцу, чије су акције, како је речено, угрејале срца многих породица на Пештеру и Вукосаву Попадићу за изванредан допринос на очувању и неговању културне баштине и традиције  изворног народног стваралаштва и обичаја српског народа  на Сјеничко-пештерској висоравни.

Борба за очување баштине и откривање талената Борба за очување баштине и откривање талената

У име награђених захвалили су се Јана Јелић, истичући посебно заслуге професора у њеним резултатима, као и да ће оправдати очекивања, док је Вукосав Попадић нагласио да је препознат труд на отрзању од заборава изворних лирских и епских песама, као и други напори.

Да је оваквих сусрета чешће - у Библиотеци Јован Томић Да је оваквих сусрета чешће - у Библиотеци Јован Томић

–   Сведоци смо да у овом суровом свету постоје људи који  својим делима дају путоказ младима, упућујући их на прави пут и посвећење највећим вредностима у људском животу – истао је Немања Ковачевић, новинар из Ужица, прошлогодишњи добитник признања, подсетивши  и на доброчинства Родољуба Нићифоровића, од стипендирања младих, па низа донација и одавања признања за знање и прегалаштво у културно-просветним делатностима.

Књиге на дар Средњој школи и Библиотеци уручио Зоран Јеремић Књиге на дар Средњој школи и Библиотеци уручио Зоран Јеремић

Уручујући на дар књиге Библиотеци и Срењој школи, Зоран Јеремић, члан Управног одбора Задужбине, рекао је да Задужбина проширује делатност и на подручје Ужица и Чајетине и позвао установе и појединце да  за признања предлажу таленте, ствараоце и све друге који предњаче у знању и прегалаштву, како би оваквих сусрета било што више.

Без треме - свечаност отворила Теодора Ђокић Без треме - свечаност отворила Теодора Ђокић

Калина Ракоњац и Сара Минић, ученице Музичке школе Калина Ракоњац и Сара Минић, ученице Музичке школе

Зарадила аплаузе - Јелена Руљевић Зарадила аплаузе - Јелена Руљевић

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

nagrade


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.