Из казана тече - џин

zlatarinfo.rs (Б. Илић) 24. новембар 2021. године Друштво Коментари

Дедин казан  у Негбини,   а пиће страно  (Фото: Приватна архива) Дедин казан у Негбини, а пиће страно (Фото: Приватна архива)

Ужичанин Дејан Илић у Негбини произвео прве литре алкохолног пића из плодова клеке. Урадио етикету за пиће "Спирит оф Златибор" и планира набавку дестилатора.

Из казана за ракију у селу Негбина, на обронцима Муртенице, недавно је потекао џин, алкохолно пиће у чијем саставу се налази клека. Ужичанин Дејан Илић, пореклом из овог села, дошао је на идеју да крене са производњом овог пића у старом казану у коме је деда пекао ракију.

- Одувек ме је занимало шта се добија прерадом клеке, истраживао сам о томе и дошао на идеју да почнем да производим џин. Одмах ме је подржала породица и почели смо да тражимо све потребне састојке. За производњу овог пића су заиста потребни дестилатори, али ја сам прве литре џина произвео у казану за ракију. У плану ми је да набавим дестилатор и да џин производим у већим количинама - каже Дејан.

Прве  флаше пића за поклон Прве флаше пића за поклон

Прве количине пића  Дејан је поклонио рођацима и блиским пријатељима, а било је и купаца и многи се занимају где и како да га набаве. Зато је урадио етикету  производа под називом "Спирит оф Златибор", а у плану је и израда фејсбук и инстаграм странице, наравно под под истим називом, како би љубитељи овог пића могли да га  поруче. 

- Џин који ми производимо је изазвао посебну пажњу код људи јер као основу носи воћну ракију и клеку. За производњу је потребно 16 састојака,од чега пет чине основу,  а осталих једанаест дају додатну арому и по томе се добија препознатљив укус сувог џина. Све се мацерира у ракији у строго контролисаним условима. Процес траје две недеље,  а некада и до месец дана, зависно од интезитета ароматичих супстанци. По завршеној мацерацији алколол се "препече"у казану. Сваки састојак има тачну грамажу и не сме се увећати или смањити - објашљава Дејан.

Велике количине клеке беру се у врлетима Муртенице Велике количине клеке беру се у врлетима Муртенице

Дејан и супруга су запослени, али годинама од шљива из своје баште испеку велике количине домаће  мученице. Долазак у село им је излазак у природу, а и прилика да се, уз одмор, заради који динар.

Дестилација клекиних бобица  

Џин (енгл. gin) је алкохолно пиће добијено дестилацијом клекиних бобица и других биљака, као што су разне траве, семена, бобице и корење. Енглески џин (најчешћа подврста) је, према Википедији,  добијен на бази 75% кукуруза, 15% јечменог квасца и 10% других житарица.

Џин је популаран у целом свету и  код свих генерација. Пије се „сув“, али се од њега праве и најбољи коктели ( џин тоник и вотка и џин, као и неизоставан  мартини).

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

džin dejan ilić


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.