Награде за знање и прегнуће

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 23. новембар 2021. године Друштво Коментари

Признања за допринос  на културном, уметничком и просветном плану ( Фото: Задужбина) Признања за допринос на културном, уметничком и просветном плану ( Фото: Задужбина)

Задужбина Родољуба Нићифоровића доделила признања студенткињи Јани Јелић и професорима Марини Шапоњић, Милану Рајићу и Гордани Боранијашевић из Нове Вароши и Момиру Ковачевићу и Вукосаву Попадићу, активистима из Сјенице. Свечаност у Библиотеци „Јован Томић“, у четвртак, у 19 сати.

Задужбина  Родољуба Нићифоровића, Новопазарца који живи у Паризу, у четвртак ће, на свечаности у Библиотеци „Јован Томић“  у Новој Варош, у 19 сати,  доделити награде   за допринос  на културном, уметничком и просветном плану у овој години.

Признања је добило четворо Нововарошана и двојица житеља Сјенице. Списак награђених и образложења преносимо из саопштења Задужбине.  

Похвалнице Задужбине Родољуба Нићифоровића, уз 10.000 динара, за 2021. годину додељене су:

Јани Јелић – ученици Средње школе у Новој Вароши (сада већ студенту прве године) за изванредне резултате постигнуте на окружним, републичким такмичењима из српског језика, математике, физике, на пет  међународних такмичења и светској олимпијади из руског језика.

Марини Шапоњић – професорици руског језика у Средњој школи у Новој Вароши, која је својим несебичним залагањем допринела да њени ученици освоје запажене резултате на општинским, републичким, окружними и међународним такмичењима из руског језика.

Доброчинство – пoсебна пажња посвећена  Рашкој  области Доброчинство - пoсебна пажња посвећена Рашкој области

Милану Рајићу – професору математике у Средњој школи у Новој Вароши кога одликује скромност и несебично залагање којим је допринео да његови ученици освоје запажене резултате на општинским, окружним и републичким такмичењима као и на математичким турнирима ,,Архимедес“.

Велике назраде  Задужбине (диплома и 60.000  динара) додељене су:

Гордани Боранијашевић, из Нове Вароши, врсној песникињи, која успешно мири традицију и савремена уметничка стремљења, преданом друштвеном активисти, коју краси и просветарски рад са децом, организовање едукативних ваннаставних активности којима на најбољи начин шири љубав према стваралаштву међу младима.

Момиру Kовачевићу – преданом друственом активисти из Сјенице, оснивачу и активном члану бројних културних друштава и хуманитарних организација, који је својим радом учинио пуно на организовању сеоске средине и чије акције су угрејала срца многих породица и појединаца на Пештеру.

 Вукосаву Попадићу из Сјенице, за његов изванредан допринос на очувању и неговању културне баштине и традиције изворног народног стваралаштва у области игре, песме, свирке, ношње и обичаја српског народа на подручју Сјеничко-пештерске висоравни.

Дарови одељењу Музичке школе  „Стеван Мокрањац“ Дарови одељењу Музичке школе Стеван Мокрањац

На свечаности у Библиотеци биће приређен краћи културно-уметнички програм.

Иначе, Родољуб Нићифоровић ( рођен у Постењу код Новог Пазара 1937. године) и супруга му Шантал годинама су, након НАТО бомбардовања Србије, преко своје Асоцијације  Сена и Сава пружали материјалну и моралну подршке младима школског и универзитетског узраста у нужди, подржавајући дијалог и размену између људи различитих година, језика и култура под геслом: ,,Ми помажемо данас - ти памти, па сутра узврати - слабијем од себе“ . 

- У јулу ове године навршило се 22 година активности Асоцијације Сена и Сава. У том периоду је поделила 203. 5оо евра за стипендије, што представља 6783 месеца по 30 евра – истиче дипломирани правник Зоран Јеремић, члан Управног одбора Задужбине и представник Асоцијације Сена и Сава за Србију...

Стипендија - морална и материјална подршка Стипендија - морална и материјална подршка

Осам година задужбине 

Крајем новембра 2013. године основавана је Задужбина Родољуба Нићифоровића, посвећена активностима на културном, уметничком, просветном, социјалном и другим плановима, подржавајући иницијативе, акције и реализације организација и појединаца, са посебном пажњом посвећеној Рашкој области. Оснивачки фонд Задужбине Родољуба Нићифоровића је 300 000 евра.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

nagrade zadužbina rodiljub nićiforović


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.