Баштини крче пут

novosti.rs ( Д. Гагричић ) 08. новембар 2021. године Култура Коментари

Споменици изнети из порте цркве  (Фото: Д. Гагричић) Споменици изнети из порте цркве (Фото: Д. Гагричић)

На иницијативу "Новости" у Новој Вароши траже кутак за римске споменике донедавно зарасле у врзину. Најављен сасатанак представника Општине, Епархије милешевске, Ужичког музеја и краљевачког Завода.

Презентација и одржавања споменичког наслеђа решава се у сарадњи више институција, тако да ћемо покушати да иницирамо састанак на нивоу: Општина Нова Варош, Епархија милешевска, Музеј Ужице и Завод. Споменици могу да се презентују на самом локалитету Гробљаница, а и да добију одговарајуће место у поставци музеја.

Ово је кључни део одговора Гордане Гаврић, aрхеолога Завода за заштиту споменика из Краљева на питања "Новости" о судбини римског налазишта у Радоињи, код Нове Вароши. У два наврата, "Новости" су летос писале о споменицима зараслим у врзину, о неодговорном односу према Гробљаници, али и двадесетак локалитета од Јавора и Златара, до међуречја Увца и Лима, тражећи да ови белези времена буду доступни оку јавности. Екипа Краљевчана је Гробљаницу истраживала 2003. уочи изградње цркве на старом култном месту.

Према речима Гордане Гаврић, на месту старе цркве-брвнаре некада се налазила базилика која је много оштећења средњовековним укопима. За изградњу ових грађевина коришћени су старији архитектонски делови као и фрагменти појединих споменика који су се тада затекли на терену. Истражен је, иначе, само ограничен простор локалитета, док ће највећи део, који се односи на некрополу, остати за нека будућа систематска ископавања.

- Током истраживања Завода, као ни после тога, споменици или њихови делови нису депоновани у врзину, већ премештени како не би били уништени током изградње нове цркве. Проблем јесте одржавање некрополе и али га не затичемо само овде, већ широм Србије. То свакако није разлог да га не решавамо корак по корак. Веома је важно да нико није и не жели да девастира споменике - категорична је Гордана Гаврић.

После недавног боравка у Радоињи, Гаврићева се нада да ће ова иницијална тема отворити и питање новог гробља које заузима део локалитета и додаје:

- Надамо се да ћемо у конструктивним разговорима са локалном заједницом, успети да дођемо до систематичнијег приступа у заштити и презентацији, не само овог, већ и других археолошких локалитета у нововарошком крају. За увид у њихово стање потребан је план и буџет.

Актуелизација заштите наслеђа из античке и средњовековне некрополе у Радоињи подсетила је и на неке раније покушаје и програме:

- Народни музеј Ужице је пре седам година урадио пројекат за изградњу лапидаријума на локалитету Гробљаница, али недостатком материјалних средстава пројекат није реализован - каже, за "Новости", директорка Славица Стефановић.

Заједно до резултата 

Очување културног наслеђа и презентација имају велики културни и туристички значај за општину са великим туристичким амбицијама - истиче Радосав Васиљевић, председник Општине Нова Варош. - Добродошла је свака иницијатива и уверен је да ће заједничка акција дати резултате као у случају отварања спомен-собе војводе Петра Бојовића у одељењу ужичког музеја у Новој Вароши, пре три године, уз подршку Министарства културе.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

nova varoš radoinja rimski spomenici


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.