Одсечен суви јавор у Дубници

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 03. новембар 2021. године Друштво Коментари

Стрепели за светињу и безбедност посетилаца - манастир  Дубница (Фото: Д. Гагричић) Стрепели за светињу и безбедност посетилаца - манастир Дубница (Фото: Д. Гагричић)

Стабло је претило посетиоцима и објектима у порти. Уз ризик, тројица дрвосеча оборила дрво.

Осушено стабло јавора између цркве Свете Тројице и звоника у манастира Дубница у Божетићима одсечено је у среду поподне, па је отклоњена вишемесечна опасност.

Две монахиње и мештани стрепели од осушених грана или пада стабла под ударимна ветра и теретом снега. Страховало се да може доћи до повреда верника и посетилаца или  оштећења крова цркве, звоника, споменика патријарху Гаврилу Рашковићу и чесме у порти.

Под тестером и „десетком“ пало је стабло јавора Под тестером и ,десетком, пало је стабло јавора

Ризичног посла прихватили су се шумар Гроздимир Грбовић и дрвосече Бранко Радмиловић Дида и Милош Куртић. При сечи су, сајлом и „десетком“ повукли стабло, па је пало куда су „нанишанили“.

Искуство дрвосеча и договор за безбедну сечу Искуство дрвосеча и договор за безбедну сечу

Мештани и поштоваоци светиње из Нове Вароши, Ивањице, Чачка и Београда су последњих месеци у више наврата пружали помоћ да се олакша живот две монахиље у задужбини патријарха Гаврила Рашковића, обновљеној и предатој у аманет народу 2007. године.

Коначно - олакшање: Куртић, Радмиловић, Грбовић и мати Алимпија Коначно - олакшање: Куртић, Радмиловић, Грбовић и мати Алимпија

Дародавци су летос цистерном довозили воду у време несташице и учествовали у радовима на поправци водовода. Из Ивањице је стигло шест кубика дрва, комшије су кратили  цепанице и трупце, други су најавили да ће исцепати дрва, а више појединаца је даровало основне потрепштине за живот у манастиру...

Напролеће ће садити ниже растиње, да не заклања цркву Напролеће ће садити ниже растиње, да не заклања цркву

У Дубници су започеле припреме за обележавање ктиторске славе свештеномученика Гаврила 26. децембра.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

dubnica odsečen javor


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.