Споменик Петру Бојовићу на Врачару

novosti.rs ( М.С. ) 02. новембар 2021. године Друштво Коментари

Војвода Петар Бојовић ( Фото: Архива) (Фото: Архива)

Усвојена иницијатива да војвода добије ново обележје. Војвода Петар Бојовић добиће споменик на Врачару.

Град Београд прихватио је ову иницијативу коју је упутио председник ДСС Милош Јовановић, а у наредном периоду биће расписан конкурс за идејно решење.

Иако биста већ постоји код Каленић пијаце, како су истакли челници града, он је као ослободилац Београда заслужио много више, па и споменик.

- Он ће у наредном периоду добити свој споменик, тамо где заслужују. На тај начин, ћемо се, надам се, додатно нове генерације научити о ономе што се дешавало у Првом светском рату - рекао је заменик градоначелника Горан Весић.

Биста војводи Бојовићу постављена је 1993. године код Каленић пијаце и ауторско је дело Дринке Радовановић. Завод за заштиту споменика културе Града Београда је у оквиру програма обнове споменика, прошле године урадио хитне интеревенције на рекоснтрукцији бисте Бојовићу. На споменику је, како је било тада образложено, било потребно опрати камене облоге подножја и каменог масивног постамента, уклањање испраних и оштећених фуга, као и прање бронзане бисте и ливених словних апликација са заштитним премазивањем.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

vojvoda petar bojović spomenik vračar


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.