Максим Војводић победник 44. Фестивала српских гуслара (Фото)

milesevskaeparhija.rs 25. октобар 2021. године Друштво Коментари

Прва струна – пехар и диплома  Максиму Војводићу (Фото: Милешевска епархија) Прва струна – пехар и диплома Максиму Војводићу (Фото: Милешевска епархија)

Meђу гусларима српских земаља у Пријепољу друго место заузео Витомир Арсенић, а треће Здравко Кнежевић. Најуспешнија друштва из Подгорице, Даниловграда и Београда.

Максим Војводић, члан Друштва гуслара “Војвода Мина Радовић” из Подгорице, победник је  44.  Фестивала  српских гуслара, одржаног 22. и 23. октобра 2021. године у Пријепољу.

По оцени жирија  друго место међу 20 певача епских стихова уз струне на финалној вечери заузео је Витомир Арсенић из  Друштва гуслара „Раде Јамина“ у  Вишеграду, а треће Здравко Кнежевић из  Друштва гуслара „Лазар Сочица“ у Плужинама. 

Гуслари

У екипној конкуренцији прво место припало је Друштву гуслара „Војвода Мина Радовић“ из Подгорице, испред Друштва гуслара „Његош“ из Даниловграда и Друштв гуслара „Сердар Јанко Вукотић“ из Београда.

Фестивал су у Дому културе организовали Савез српских гуслара и Гусларско друштво „Милешевац“ из Пријепоља, уз  покровитељство Министарства културе и информисања Републике Србије и Општина Пријепоље.

Гуслари

Наступе гуслара оцењивао је жири: Саша Лакетић (председник), Рајо Војиновић, проф. др Саво Марковић, Драган Аћић и Владисав Јововић

Гуслари

Сви учесници дводневног такмичења најбољих гуслара српских земаља су боравили у манастиру Милешеви, упознавши се са историјом и знаменитостима древне светиње. Његово Преосвештенство епископ милешевски г. Атанасије  благословио  je својеврсни народни сабор, истакавши: 

- Ово је велики догађај за Пријепоље. Учињена нам је велика част. Велика част и за Епархију милешевску је то што смо се овим поводом сабрали овде. Не само да би се такмичили него и да би богатили душу и звуком гусла и садржајем песама које су се чуле. У овом надметању сви су победници. Победници духа. Сви који овде седе, који прате, који оцењују квалитет певања, који се надахњују...

Гуслари

Звање народни гуслар  

Гуслари Миладин Анђелић, Васо Ђондовић, Мијат Куч и Максим Војводић добили су звање народног гуслара. Ово признање додељује  Савез српских гуслара,  а заслужују га они који су једном били савезни прваци или  су се  пет пута пласирали у финале савезног фестивала.

Гуслари

Гуслари

Гуслари

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

prijepolje guslari 44 festival guslara


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.