Стара Рашка под чизмом

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 08. октобар 2021. године Друштво Коментари

Бивши припадници дивизије „Венеција“ са партизанима у Пријепољу 1943. (Фото: Књига) Бивши припадници дивизије „Венеција“ са партизанима у Пријепољу 1943. (Фото: Књига)

У среду (13. октобра), у Библиотеци, промоција књиге "Стара Рашка под италијанском окупацијом 1941-1943.“ др Милутина Живковића. Преко нишана се гледале четири војске – муслиманска милиција, партизани, четници и армија Италије.

У нововарошкој Библиотеци у среду (13 октобра) , у 19 сати,  промовисаће се књига "Стара Рашка под италијанском окупацијом 1941-1943.“ др Милутина Живковића.

Порд аутора, иначе научног сарадника Институтa за савремену историју у  Београду, о двотомној монографији објављеној пролетос, говориће ма Драган Теодосић, виши архивиста Архива Југославије и докторант на Филозофском факултету у Београду.

На близу хиљаду страна др Живковић пише о војним, политичким и друштвеним дешавањима на простору Старе Рашке током окупације. Подсећајући у којим приликама је  ово важно гео-политичко подручје дочекало Други светски рат и шта је привлачило окупаторe, аутор анализира зашто су се, сплетом разних околности, преко нишана гледале четири војске – муслиманска милиција, партизани, четници и армија Италије. 

Група четника Милешевског корпуса Група четника Милешевског корпуса

–  У Старој Рашкој је вођен рат „свих против свих“, у којем су страсти, мржња и наслеђена непријатељства играле значајнију улогу у односу на војну и политичку логику – истиче др Милутин Живковић.

Истраживања ових догађаја су, према речима аутора, трајала преко 10 година, а грађу је прикупљао у Србији и иностранству у 20 архива и музеја, из 47 фондова и збирки.

Архивска грађа сведочи да Италијани нису желели да умире вешевековни раскол изеђу старорашких Срба и муслимана, као и ко је све распиривао ватру, подгрејавао  верски рат и идеолошке сукобе и допринео жртвама, ликвидацијама, осветама, злочинима, пљачкама, згариштима...?

–  На првом месту, то је усташки режим НДХ са његовом шовинистичком политиком према старорашким Србима и наоружавањем локалних муслимана ради борбе са њима. Епицентар ове политике је Прибој. Сличне тенденције стизале су и из Тиране,а преко Метохије, Рожаја и Тутина.За њих се, међутим, десна обала Лима показала као непремостива. Револуционарни терор који се крајем 1941. и почетком 1942. године Полимљем ширио из Нововарошког среза, а у режији југословенских комуниста, додатно је погоршао стање безбедности у Старој Рашкој. Затим су ту злочини муслиманских милиција и поготово  снага ЈВуО над цивилина у Пљеваљском, Чајничком, Фочанском, Милешевском,  Прибојском и Бјелопољском срезу. Они се спорадично дешавају у континуитету од две године – наводи  др Живковић.

Одред муслиманске милиције у Милешевском срезу Одред муслиманске милиције у Милешевском срезу

Пред читаоцима су, уз документа и фотографије вођа и јединица три домаће „војске“, сведочења о организаторима јаких снага, не случајно баш на овом простору, као и  о значајним биткама до капитулације  армије Краљевине Италије у септембру 1943. године. Странице, поред осталог сведоче и о ратним приликама и искушења кроз која је пролазило становништво у Новој Вароши и околним селима.

Промоција књиге заказана је за 12. октобар у Дому културе у Прибоју.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

stara raska promocija knjige milutin živković


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.