Улагања државе у инфраструктуру вратила Златар на туристичку мапу Србије

glaszapadnesrbije.rs 07. октобар 2021. године Туризам Коментари

Прва туристичка зона на Златару не заостаје за најпознатијим планинским центрима, фото: ГЗС Прва туристичка зона на Златару не заостаје за најпознатијим планинским центрима, фото: ГЗС

Захваљујући великим улагањима Владе РС и помоћи локалне самоуправе, на Златару се константно граде нови туристички садржаји. Ове године планирана је реализација два нова велика пројекта, које финансирају министарство туризма и министарство заштите жовотне средине, казао је за Глас западне Србије директор ТО Златар Бранко Пуцаревић.

„Први пројекат односи се на изградњу прве зоне Златара у вредности од 12 милиона динара, који подразумева изградњу пешачке стазе, пратећег мобилијара и градњу 19 дрвених типских објеката у којима ће посетиоци моћи да купе сувенире, ручне радове и дегустирају производе овог краја. Други пројекат се односи на изградњу Еко парка што ће чинити једну заједничку целину где ће гости моћи да уживају у новим садржајима”, казао је Пуцаревић.

Директор ТО Златар Бранко Пуцаревић, фото: ГЗС Директор ТО Златар Бранко Пуцаревић, фото: ГЗС

Он је истакао да је управо подршка државе кроз бројне пројекте изградње туристичке инфраструктуре била одлучујућа како би се Златар вратио на туристичку мапу Србије. У протеклих десетак година на овој планинској лепотици изграђена је балон хала, нове пешачке стазе, видиковци, зип лајн, авантура парк а у завршној фази је и изградња стадиона за висинске припреме на 1200метара надморске висине, што га чини јединственим у региону.

Стадион за висинске припреме, Фото: ГЗС Стадион за висинске припреме, Фото: ГЗС

До прве туристичке зоне на Златару урађен је нов пут у вредности од милион евра чију градњу је у потпуности финансирала република Србија, а у другој туристичкој зони почела је изградња канализационе мреже вредности 52 милиона динара, такође највећим делом финансирана републичким средствима.

„Ако поредимо статистику од претходних десет година када је регистровано мање од 1500 ноћења, са 2019. и 2020. годином када је остварено преко 120 000, онда је јасно колико се уложило и да је Златар од једне потвуно заборављене и девастиране постао једна од најтраженијих дестинација када је у потању домаћи туризам”, нагласио је директор ТО Златар.

На Златару се гради више него икад, фото: ГЗС На Златару се гради више него икад, фото: ГЗС

То се одразило и на зинтересованост инвеститора за градњу угоститељских и хотелских капацитета. На овој планини тренутно је регистровано око 2400 лежајева, што је огроман пораст, с обзиром да је пре 10 година на располагању било око 400, а у току је градња бројних апартмана и још једног хотела.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

zlatar infrastruktura gradnja


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.