Нови асфалт кроз Вранеша (Фото)

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 10. септембар 2021. године Друштво Коментари

Први метри асфалта од Пјанског крша до Међе (Фото: Д. Гагричић) Први метри асфалта од Пјанског крша до Међе (Фото: Д. Гагричић)

Реконструкција прве деонице пута Кокин Брод – Прибој од 3,7 километара. Дренажни систем и ојачана подлога, а коловоз од шест метара. Радови уз семафоре и једносмерни саобраћај.

У петак пре подне постављени су први метри носећег слоја асфалта на десној коловозној  траци од Пјанског крша према Међи и Радоињи, деоници државном путу II Б реда Кокин Брод – Прибој.

- Реконструкција 3,7 километара пута почела је у првој половини августа. Траса  се у постојећим елементима пута проширује на обе стране, уз ојачање подлоге каменом, градњу дренажног система и пропуста за одвођење површинских вода. Коловоз ће бити широк шест  метара са риголама од по 70 центиметара и ивичњацима дуж целе трасе – каже Џевад  Хурић, грађевински инжењер, руководилац радова ужичких „Путева“.

Дочекали царски друм – коловоз од шест  метара Дочекали царски друм - коловоз од шест метара

После више година чекања и најава, радови по пројекту новосадске фирме „Виа инжињеринг“  финансирају се из државне касе. На траси је ангажовано шест багера и друге машине као и више камиона који одвозе земљу, довозе тампон из мајдана у Дражевићима и асфалт из путарске базе у долини Лима.

Дренажни систем за одвођење површинских вода Дренажни систем за одвођење површинских вода

Радови теку уз једносмеран саобраћај и семафаре на два дела трасе, а лепо време путарима иде на руку. Jош се, кажу, ради део пројекта, па није позната коначна сума коштања. Према неким незваничним најавама, радови на 27 километара пута окончаће  се за две године.

На траси  шест багера и десетине камиона На траси шест багера и десетине камиона

Ова саобраћајница је од великог значаја за индустрију, пољопривреду, туризам и друге гране привређивања и мештане у међуречју Увца и Лима и околинe. Поред тога што повезује  општинe Нова Варош и Прибој и њихова села, омогућава бржи излазак Прибојској Бањи на магистралу Златибор – јужни Јадран, као и везу са граничним прелазом Увац, на међи Србије и БиХ.

Решавају недоумице - инжењер Хурић (десно) са мештанима Решавају недоумице - инжењер Хурић (десно) са мештанима

Пут Кокин Брод – Радоиња – Рутоши грађен је у време подизања објеката хидроенергетаског система на Увцу  - бране ХЕ  „Бистрица“ у Радоињи и  тунела у Рутошима.

Каменом из мајдана у Дражевићима ојачавају подлогу Каменом из мајдана у Дражевићима ојачавају подлогу

Радови се настављају према Рикачи и Радоињи Радови се настављају према Рикачи и Радоињи

Проширење на траси у Пјанском кршу у Вранешима Проширење на траси у Пјанском кршу у Вранешима

- Коловоз је био од четири метра и у неколико наврата и на низу деоница је прошириван, али је имао лошу подлогу и знатно је оштећен. Досадашњи асфалт се уклања и мештани га могу користити за локалне саобраћајнице – подсећа Хурић.

Пешачка стаза на Милановцу 

Путари се у понедељак (13. септембра), према речима Сабахудина Козице, директора погона  „Путева“ у Пријепољу, враћају на  златарски пут и извешће прескочене радове на  пешачкој стази на Милановцу и још неке ситније послове.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

priboj kokin brod asfalt vraneša


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.