Роговић писао председнику Вучићу о беспућу Ојковице

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 02. септембар 2021. године Друштво Коментари

Тражи пут и исправљање неправде према селу – Марјан Роговић (Фото:Д. Гагричић) Тражи пут и исправљање неправде према селу – Марјан Роговић (Фото:Д. Гагричић)

Председнику Србије писмо дотурио на прослави у Прибоју. Ојковица у две последње године без метра асфалта. У селу заточеника Златарског језера досељеници купују имања и куће, а власт – окреће леђа?! Министарство грађевинарства и саобраћаја наложило Општини да одговори о предузетим мерама и могућностима.

Марјан Роговић, пензионер и пољопривредник из Ојковице, дугогодишњи активиста у комуналним акцијама у селу на падинама Муртенице и  десној обали Златарског језера,  летос је писао председнику Србије Александру Вучићу. Упознајући га са невољама мештана, тражио је подршку да се исправе неправде и у остарелом селу олакша живот, а да млади не изгубе наду у опсатанак огњишта...

- Шест деценија смо заточеници Златарског језера. Вода  је 1961. године поплавила део имања и одсекла нас од света. Још тада је урађен пројекат пута поред језера кроз  угрожена села, а касније су га дигли у брда. Још је већа невоља што нас заобилазе средства ЕПС-а из ренте за коришћење воде  или такса за поплављено подручје, ако се  то тако каже за паре које се сливају у општинску касу - препричава Роговић садржај писма председнику Србије.

Подсетио је, каже, да су од ренте добили мрвице – два јавна иступа и обраћање високом функционеру СПС  помогло су да добију 2,7 километара асфалта, а онда су се обећања о наставку радова – изјаловила! Кроз Ојковицу, од Чоланића и преко Трудова још девет километара макадама чека асфалтну подлогу.

- Ојковица у две последње године није добила ни метар асфалта. Локална управа нам окреће леђа и кажњава нас због, како су ми рекли,  лоших изборних резултата (40 одсто за СНС  у општини и 70 одсто бирача на републичком новоу)?! – тврди Роговић. - Има  интересовања за куповину имања и кућа у опустелом селу, доселиле су се две породице и у једној кући очекују бебу, а засеочки путеви су излокани...!?! Обраћање председнику Вучићу остало ми је као последња нада, после толико овдашњих обећања или одбојања захтева.

Писмо је Роговић председнику Вучићу дотурио на летошњој прослави у Прибоју, приликом отварања хотела. Успео је, каже, упркос противљењу обезбеђења, да се приближи и писмо уручи једном од првих сарадника у пратњи.

Након молбе председнику Вучићу, убрзо су у Ојковицу, али и на адресу председника Општине Нова Варош стигли одговори из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

-  С обзиром да се ради о путу чија је изградња у надлежности општине као јединице локалне самоуправе, предметну молбу смо доставили општини Нова Варош на даљу надлежност и поступање, сходно надлежностима општине прописаним Законом о локалној самоуправи и Законом о путевима и Статутом општине Нова  Варопш - истиче се, проред осталог, у писму Роговићу.

Са локвама у засеоку Томићи не смеју чекати зиму (Фото: Ж. Дулановић) Са локвама у засеоку Томићи не смеју чекати зиму (Фото: Ж. Дулановић)

Уз исти напомене, уз потпис вд помоћника министра Милана Поповића, Општина је обавештена о могућностима за остваривање права за изградњу и санацију локалних путева у случају недостатка финансијских средстава: 

- Припремање пројеката за потребе санације предметног пута и на основу пројекта  подношења захтева Министарству  државне управе и локалне самоуправе, за расоподелу дела средстава из буџетског фонда за програм локалне самоуправе, у складу са Правилником о начину и критеријумима расподеле средстава из Буџетског фонда за програм локалне самоуправе. 

У писиму Министарства наводи се и још две моћућности:

- Обраћање са конкретним пројектима, Министарству привреде – Сектору за инвестиције у инфраструктурне пројекте, које  заједно са  Европском инвестиционом банком пружа подршку унапређењу путне инфраструктуре. Такође, за подршку за реализацију одређених пројеката можете се обратити и Канцеларији за управљање јавним улагањима Владе Републике  Србије.

Црно на бело - писмо Министарства грађевинарства Црно на бело - писмо Министарства грађевинарства

Иако је у писму вд заменика министра Милана Поповића Општини, од 12. јула, наложено и прикричено да „у  што краћем року обавести Роговића о планираним и предузетим радњама за решавање молбе и могућностима за изградњу пута током ове године“, Марјан још чека писмени одговор.

Уместо одговора - прекори

-  Добио сам прекоре и замерке из општинског врха што сам писао председнику Вучићу. Неће ме они зауставити, нити уплашити као многе што увијају вратове и ћуте, а у потоку грде власт! Тражићу да се положе рачуни за трошење пара од ренте и неће нам замазати очи јесењашњим насипањем тампона?! – огорчен је Марјан, напомињући да ће се „још ћерати“ и да за јавност нису наредни кораци, које спрема са мештанима муртеничких засеока.

Беспуће узело данак – угашена огњишта Томића ( Фто: Д. Гагричић) Беспуће узело данак - угашена огњишта Томића ( Фто: Д. Гагричић)

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ojkovica rogović pismo predsedniku


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.