Рашљама и сврдлом траже воду

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 25. август 2021. године Друштво Коментари

Трагање за подземним жицама воде у Буковику  (Фото: Станко Костић) Трагање за подземним жицама воде у Буковику (Фото: Станко Костић)

Покушаји сточара Буковика да из подземних жица гасе жеђ.

У Буковику су јуче сврдла бушеће гарнитуре радње за бунаре „Зимоњић“ из Ариља кроз камен стигла до 140 метара дубине и нису открила подземну жицу воде.

Опрема је у засеоку Палићи премештена на другу локацију, уз наду да ће нова бушотина гасити жеђ под Градином..

Због вишегодишње невоље и муке, а поготову летошње дуготрајне жеге и суовице, кад су укапили многи извори и утаљиле реке, сточари у овом безводном селу дреше кесу, како би обезбедили воду за појење стоке и кућне потребе.

Недељама су чекали да дођу бунарџије Недељама су чекали да дођу бунарџије

Данима су пазивали рашљаре, који уз помоћ бакарних жица трагају за водом у подземним токовима, а онда још дуже чекали да се појаве бунарџије. А они у овој сушној години имају пуне руке посла. Бушење наплаћују 15 евра по метру, а ако избије вода - онда је три пута скупље.

Продубљене локве у Дебељи, да иловача чува кишницу Продубљене локве у Дебељи, да иловача чува кишницу

Нека искуства су показала да у овим крајевима на кречњачком терену сврдла бушећих гарнитура нађу воду тек после 100 метара, док су на мањим дубинама укрштају жице рашљи на серпентинским теренима и поднебљима са црним и црвеним каменом.

Жеђ и мука - свакодневно на Вршевини Жеђ и мука - свакодневно на Вршевини

–  Следеће лето не смемо чекати без нових извора и резерви воде, не можемо се ослањати само на довожење цистернама, што изискује велике трошкове и дангубу – кажу сточари, од којих неки продубљују старе локве на окућницама и пашњацима, како би иловача чувала кишницу.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

voda rašlje podzemne vode


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.