Цистернама пред Општину

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 19. август 2021. године Друштво Коментари

Цистерне за воду и млеко  на протесту у Буковику ( Фото Д. Гагричић) Цистерне за воду и млеко на протесту у Буковику ( Фото Д. Гагричић)

Протест сточара седам жедних села под Јавором. После скупа 40 домаћина са тракторима и цистернама у Буковику, половина учесника „јаворске буне“ блокирала главну улицу у Новој Вароши. Спори радови на водоводу са Трудовачке реке.

- Ако до Госпођиндана (28. августа) из касе републичке Дирекције за воде не стигне 20 милиона динара, које ми је јутрос обећао министар Недимовић и са 25 милиона општинских пара не распишемо тендер за градњу два резервоара и каптаже Трудовачког врела - и ја ћу са Вама пред Општину на простест!

Овај апел и молбу сточарима седам подјаворских села окупљених на протесту у Буковику, данас на Преображење, упутио је председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић, покушавају да смири узавреле страсти. Међутим, половина од четрдесетак домаћина, који су дошли са таркторима и цистернама за воду, као и возилима за превоз млека, нису послушали, па су се упутили у Нову Варош, пред зграду Општине. Сточари су, на жеги, блокирали главну Карађарђеву улицу. Милиција је, иначе, омогућила безбедан излазак на магистрални пут и улазак у град.

Жустро - расправа сељака и председника Васиљевића у Буковику Жустро - расправа сељака и председника Васиљевића у Буковику

Ово је други протест мештана жедних села под Јавором за последњих седам дана. Огорчени због спорих радова на довођењу воде са Трудовачке реке, најпре су у Божетићима тражили долазак министра пољопривреде Братислава Недимовића, а данас и да им се обрати народни посланик Крсто Јањушевић из Прибоја и да са општинском влашћу поднесе рачуне за досдашња обећања из Владе Србије и Општине.

- Власт 40 година обећањима гаси жеђ. Неки домаћини по три пута дневно иду тракторима и цистернама на реке и врела. Немамо воде да напојимо стоку, краве ћемо да довеземо пред Општину – поручио је Милош Радишић из Божетића.

- Највећи смо произвођачи млека и сира, имамо највише грла крава у овом делу Србије.Жеђ је прелила чашу, дође нам да прoдајемо стоку и да се селимо. Ђеца нам немају воде ни код куће, ни у школи, но купују и носе флаше у торбама - истакао је Обрад Стојић из Дебеље, власник по 40 грла крупне и систне стоке.

Трактори и водоноше пред општином Трактори и водоноше пред општином

 Један од учесника „јаворске буне“, како су горштаци назвали протест, Вуле Пауновић из Буковика, каже да му je рад млекаре доведен у питање. Ради у три смене, извози у Црну Гору, али је принуђен да дневно догони по 2-3 цистерне воде .

- Шта вреди што сам уложио грдне паре у 19 километара водовода и довођење три извора са Јавора кад суовица испија изворе. Сељаци стрепе да не пресуше и реке, а помоћи ни од куда?! – додаје Пауновић.

На питања огорчених мештана, председник Васиљевић је одговорио да је уредна документација за водовод у Божетићима, да имају грађевинску дозволу и да су конкурисали за републичке паре.

Жедна стока и сува појилишта их натерали на протесте Жедна стока и сува појилишта их натерали на протесте

Славине у јесен 2022. године

- Идуће године градићемо и трећи резервоар како би воду избацили на Божово брдо ( кота 1250) У Божетићима , одакле ће села напајати природним падом. Поред потисног цевовода, градићемо магистрални водовод, па ће до мртве јесени 2022. године воду добити најугроженија домамаћинства у селима Божетићи, Буковик и горњем делу Дебеље, као и сеоски центар и школа - обвећао је Васиљевић.

Уместо на врела у колони за град Уместо на врела у колони за град

Министар обећао паре 

Учесници протеста пред зградом СО Нова Варош разишли су се испред 15 сати.

- Делегацији мештана министар Недимовић и посланик Јањушевић су из Београда у видео позиву пренели уверавања да стижу паре из државне касе и да ујутру може бити расписан тендер за радове, ако је спрема документација – рекао је за „Новости“ Вукадин Палић, из Буковика, члан делегације сточара која је била у згради СО.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

opstina voda cisterne za vodu rade vasiljevic protest javorska buna


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.