Рабаџије чувају част села

Д. Гагричић 07. јул 2021. године Традиција Коментари

Никад јача конкуренција - 10 запрега рабаџија Никад јача конкуренција - 10 запрега рабаџија (Д. Гагричић)

На 9. „Сусретима златарских села“, на Ивањдан у Мушковини, најуспешнији рабаџија из Муртенице. Аљиновићи победници у вучењу конопца, Горачићи у фудбалу, Мушковина у одбојци... Весело под шатрама и боровима, тражило се паркинг место украј пута.

Трупац јеловине, „петицу“ од 1,66 кубика, волови рабаџије Југослава Гојгића, из Кућана, готово у трку, за 13 секунди изнели су уз падину и убедљиво победили на 9. „Сусретима златарских села“ у Мушковини на Ивањдан.

Најјачи и најбржи – волови Југослава Гојгића из Кућана Најјачи и најбржи: волови Југослава Гојгића из Кућана

Такмичење рабаџија на вису Џаде је, као и ранијих година, привукло највећу пажњу посетилаца. Ово је била до сада најјача конкуренција међу одгајивачима волова из Муртенице, Босања и Златара, уз учешће 10 пари волова и пара јунаца ван конкуренције. Друго место припало је запрези Зорана Дрндаревића из Кућана, а треће Виду Петаковићу из Дражевића.

Одбојка међу боровима и облацима, на 1.400 метара Одбојка међу боровима и облацима, на 1.400 метара

Пекла је врелина на висини од 1.400 метара, међу боровима и јелама, а такмичари у осам сеоских екипа, по неки представник мештана и најчешће гости из комшилука, чаршије, те викендаши - поклазивали су спретност и снагу у старим чобанским вештинама и умећу дрвосеча. Шетачи су „купили“ боју или се крепили у хладовини, а тражило се место више за паркирање кола, готово све до Субог бора.

Стругање кладаром – подсећање на претке дрвосече Стругање кладаром, подсећање на претке дрвосече

„Тешкаши“ из Аљиновићља били су без премца у вучењу конопца, као и Вујица Савковић из Горачића у надвлачењу кличка. Урош Гујаничић (Мушковина) умако је пратиоцима у трци на ливади, као и Енес Папић (Караула) у бацању камен и Миљан Брајовић (Међани) у скоку у даљ. Трупац су кладаром најбрже престругали Милош Бојовић и Миленко Бабовић из Мишевића.

И најмлађи су показали такмичарски дух и брзину И најмлађи су показали такмичарски дух и брзину

У лоптању на зеленом тепиху планине „гинуло“ се у борби за сваку лопту. Уз неколико сјајних голова, удраци са беле тачке одлучивали су победнике у низу утакмица, као и у финалу, где су у комшијском дербију Горачићи били успешнији од Карауле. У одбојци је победила Мушковина.

Као некада – на планинским саборима Старог Влаха Као некада на планинским саборима Старог Влаха

У трци најмлађих (до седам година) диплома је припала Ђурђи Антић из Ужица.

Витешки двобој – изгубити, а не испустити кличак Витешки двобој: изгубити, а не испустити кличак

Представници Задружног савеза Србије били су гости 9. „Сусрета златарских села“, манифестације коју је подржало предузеће „Сложна браћа“ из Дрмановића. 

„Тешкаши“ - снага и спретност књучни у вучењу конопца 'Тешкаши': снага и спретност кључни у вучењу конопца

Ивањдан је на вису Џаде био дан спорта и рабаџилука, дружења и забаве. Под шатрама и боровима, уз трубачки оркестар Ивана Ђенадића, наздрављало се за виђења и победе, за нове сусрете... 

Пенали су одлучивали на фудбалском турниру Пенали су одлучивали на фудбалском турниру

МУШКОВИНА ДОГОДИНЕ ДОМАЋИН

Село Мушковина је домаћин идуће године - најавили су Стојан Брајовић и Верко Јовановић, који су са групом комшија и сарадника били и зачетници окупљања које подсећа на корене и традицију предака и опстаје захваљујући ентузијазму Организационог одбора.

Дипломе победницима – за успомену на „Златарске сусрете“ Дипломе победницима, за успомену на 'Златарске сусрете'

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

muškovina ivanjdan susreti zlatarskih sela


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.