Лекција о промоцији Златара (Фото)

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 10. јул 2021. године Традиција Коментари

Ивањдан међу оморикама и облацима (Фото: А.Бубања) Ивањдан међу оморикама и облацима (Фото: А.Бубања)

Слике којих нема у туристичким проспектима, а речито казују о чарима планине, снимљене су на Ивањдан, на надметању у чобанским вештинама и умећу дрвосеча .

Слике са недавних 9. “Сусрета златарских села“, на Ивањдан, речитије говоре о лепоти планине него оне чуване поштапалице и крупне речи наших промотера туризма - „мој лепи Златар“, те „златни Златар“, “на доброј висини“ или друге маркетиншки склепане бла-бла поруке...??!!

У мору четинара - златарски вис Џаде У мору четинара - златарски вис Џаде

ТВ камере у висове планине нису залазиле на претходних осам сусрета, а снимци на неколико ТВ станица очарали су гледаоце  пејзажима међу четинарима и облацима. Ништа мање нису занимљиви ни мотиви које савремене номаде подсећају на срећна времена и живот сточара и дрвосеча и како се до данашњих дана одржао рабаџилук, једно од најстаријих сеоских занимања.

Вуча трупаца запрегом привлачи највећу пажњу Вуча трупаца запрегом привлачи највећу пажњу

У нашим туристичким проспектима нема слика, попут ових из ваздуха фотографа Александра Бубање - на којима је море четинара, раскош планине и поглед који пуца до Водене Пољане и Голог брда и са друге стране до Јадовника.

Такмичење рабаџија понекад има и драматичне тренутке Такмичење рабаџија понекад има и драматичне тренутке

А вис Џаде, ушушкан међу боровима, јелама и смрчама, нестао би прет налетом дивљине да није такмичара на Ивањдан и повремено кампера, те по неког дрвосече и превозника грађе...Красан кутак је на само два километра асфалтним путем од Сувог бора и регионалног пута за Сјеницу...

Игра и забава на планинској трави (Фото: Д. Гагричић) Игра и забава на планинској трави (Фото: Д. Гагричић)

Сусрети и виђења 7. јула су подсећање на корене и претке, којих се често стидимо, али и празник за око и душу, својеврсна прича о срдачности и гостопримству планинаца, а поврх свега - лекција о промоцији планине...

Ко ће даље - као чобани некада Ко ће даље - као чобани некада

Победили врелину планине и противнике Победили врелину планине и противнике

Јечи гога - свирај трубо, свирала за дуго Јечи гога - свирај трубо, свирала за дуго

Дружење - рабаџије Муртенице, Босања и Златар Дружење - рабаџије Муртенице, Босања и Златар

Дрскост - ко овде довезе отпад? Дрскост - ко овде довезе отпад?

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

zlatar džada


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.