У вечну кућу - из капеле

Д. Гагричић 06. јул 2021. године Друштво Коментари

За достојанствен испраћај покојника - капела на Коцељу (Фото:Д. Гагричић) За достојанствен испраћај покојника - капела на Коцељу (Фото:Д. Гагричић)

Кључеве капеле на гробљу Коцељ у петак ће Грађевински одбор предати комуналцима. Да ли је то тачка на градску бруку и један од проблема због којих се деца Вароши стиде завичаја?

На гробљу Коцељ у Новој Вароши у петак, 9. јула у 11 сати, Грађевински одбор ће кључеве капеле предати Комуналном предузећу „3. септембар“, уз присуство представника власти, нововарошке парохије СПЦ, медија и грађана који су покренули иницијативу и допринели градњи.

На гробљу Коцељ, које се налази на источној страни града и северно од стадиона Браношевац, изнад пута за Вучију и Тикву, недавно је завршена изградња септичке јаме за капелу. Тако је, према речима Слободана Матовића, председника Одбора, после четири године градње и уложених 1,6 милиона динара, испуњен и последњи услов да се комуналцима преда овај дуго очекивани објекат.

Нови део гробља – улаз са путу за Тикву и Вучију Нови део гробља, улаз са путу за Тикву и Вучију (foto: Д. Гагричић)

Нова Варош добија капелу из које ће се покојници, уместо из кућа и стамбених зграда, испраћати до вечне куће. Коначно, после година немара, одуговлачења, празних прича, перипетија...?!

У петак ће, како се очекује, комуналци и власт саопштити низ појединости - од цене сахране и гробних места, до уређења и одржавања гробља на неколико хектара. Комуналци у последњих неколико година брину о опремању гробних места у доњем делу гробља, испод оног на вишем котама, где се није бринуло о парцелизацији и уређењу стаза и пролаза, па су појединци заузимали знатно веће површине.

Без стазе и ограде на источној страни Без стазе и ограде на источној страни (foto: Д. Гагричић)

На источној страни недостаје прилазна стаза крајем гробља, као и ограда на већем делу овог комплекса, а пут са северне стране је прекопан... Иако се уз пут, преко пута гробља, налази контејнер, појединци „заборављају“ отпатке, остатке вештачког цвећа и вишак грађевинског матријала недалеко од гробова и белега најближих?!

Комуналци брину о новим гробним местима Комуналци брину о новим гробним местима (foto: Д. Гагричић)

Да ли ће бити стављена тачка на дугогодишњи градску бруку и један од, са подужег списка комуналних и животнихг проблема, због којих се млади Варошани стиде завичаја...?! 

Вечне куће под конац, од пре коју годину Вечне куће под конац, од пре коју годину (foto: Д. Гагричић)

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

kocelj kapela


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.