Тепих планине чека такмичаре

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 02. јул 2021. године Традиција Коментари

Џаде - такмичење на вису од 1.400 метара  ( фото: Д. Гагричић) Џаде – такмичење на вису од 1.400 метара ( фото: Д. Гагричић)

Припремају се терени за надметања у старим чобанским играма и вештини дрвосеча на 9. „Сустетима златарских села“ 7. јула у Мушковини.

Група мештана Мушковине данас је косила траву, заменила је отруле стативе на игралишту и ограђивала терен за вучу балвана воловском запрегом на вису Џаде, на деветим по реду „Сусретима златарских села“, на Ивањдан, 7. јула.

Припреме да се спремно дочекају девети сусрети Припреме да се спремно дочекају девети сусрети

У недељу ће на тепиху планинске траве бити обележена игралишта за одбојку и мали фудбал, као и обављене друге припреме, у првом реду за безбедност такмичара и гледалаца. За надметања у старим чобанским играма и вештини дрвосеча, која почињу у девет часова, организатори кажу да се пријавило седам екипа – Мушковине, Аљиновића, Горачића, Дрмановића, Брда, Правошеве и Међана, а има и најава гостовања још неких такмичара.

Ограда - прва брига је безбедност учесника Ограда - прва брига је безбедност учесника

Иначе, ова манифестација је започела под слоганом „Ој, планино, моја мила, ти си мене одхранила“ у намери да чува корене и традицију сточара, дрвосеча и рабаџија. Међутим,  због сеоба и старења села, све је мањи броја учесника и сеоских екипа уз јетке опомене да села још живе на путоказима, географским картама, ретким огњиштима и обећањима појдиних политичара....Част села спашавају рабаџије околних села и најчешће такмичари чије породице живе у Новој Вароши или на периферији.

Терет на плећима мале групе заљубљеника у планину Терет на плећима мале групе заљубљеника у планину

– Иако „Сусрети златарских села“промовишу лепоту планине окупљањем на надморској висини од 1.400 метара (Мушковина je пријепољско село, а  Џаде у катастарској општини Дрмановићи, на подручју Нове Вароши), и поред низа покушаја нисмо успели да добијемо ни симболичну помоћ две општине и туристичких организација?! – кажу Гроздимир Грбовић, председник и Стојан Брајовић, члан Организационог одбора. – Сав посао у припремама и финансирање манифестације носе ентузијасти, уз помоћ по неког  спонзора – привредника из овог краја.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

muškovina takmičenje zlatarska sela


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.