Објављена књига „ Нова Варош из старих албума “

zlatarinfo.rs 14. јун 2021. године Друштво Коментари

Фотографије су чувари успомена, држе везу са прецима Фотографије су чувари успомена, држе везу са прецима

У монографији новинара Драгољуба Гагричића, у издању Библиотеке „Јован Томић“ – 320 фотографија с краја 19. века до пре четири деценије.

У издању Библиотеке „Јован Томић“ у Новој Вароши објављена је књига „Нова  Варош из старих албума“ Драгољуба Гагричића (72), новинара „Вечерњих новости“ у пензији.

Монографија обогаћује слику минулих времена доносећи на 182 странe 320 фотографија. Најстарије су с краја 19. века, па  до пре четири деценије.

Српска царинарница и караула на Јавору 1912. (Фото: Збирка Библиотеке) Српска царинарница и караула на Јавору 1912. (Фото: Збирка Библиотеке)

У Новој Вароши је деценијама занемаривана брига о наслеђу, мало се записивало, сакупљало, чувало и остављало за потомке. Сакупљањем фотографија нико се није бавио озбиљније, или је то, бар, чињено у ретким случајевима. Ово је први покушај да грађа од културно-историјског и етнографског значаја у необичном издању угледа светлост дана. 

Кровињара - и ово је био топли дом Кровињара - и ово је био топли дом

У Редакционом одбору монографије надају се да ће се књига читати као разговор потомака и предака јер су фотографије огледало живота, чувају мирис времена и успомене и држе везу са прецима, као и они белези на гробљима и крајпуташи. 

Нова Варош- стара слика Варош које нема - чаршија са калдрмом

Фотографије које откривају занимљиву прошлост и богато наслеђе Старог Влаха подељене су у 12 тематских целина према сродности мотива, мада је границу тешко омеђити. Кратки текстови, као најава, покушај су да се читаоци уведу у време и крајеве, да им се приближе људи, занимања, догађаји, једном речју – мотиви  који  дочараваjу слику минулих деценија.  

Дуг летњи дан, а корак све краћи Дуг летњи дан, а корак све краћи

У књизи је времеплов трагова и раскршћа на старовлашкој ветрометини – од археолошких локалитета и светиња које су чувале жар вере до белега три пута отиманој слободи у последњих 150 година.

Каменоресци - вични мајстори старовлашких кућа Каменоресци - вични мајстори старовлашких кућа

Странице монографије су и сетан поглед на завичај и на живот у сиромаштву и беспућу, али и на најлепше изданке и дамаре сеоског живота – прела, мобе саборе,  светковине,  на рукотворине и  народно градитељство.

Ручна жетва берићетног рода Ручна жетва берићетног рода

Ђачки споменари чувају успомене на најлепше животно добра, а објектив фото-апарата бележио је и економске кораке краја, мењање земљописа у сливу Увца, те  благо планина.

Трпеза љубави Дражевчана 1950. у порти цркве у Бистрици Трпеза љубави Дражевчана 1950. у порти цркве у Бистрици

У монографији оживљава  „стара варош“ са сокацима и чатмарама под шиндром, са дућанима, пиљарама и калдрмом. На страницама читаоце чекају слике чаршијског живота, бар у исечцима до којих се дошло...

Слет 25. маја 1962. године и Новој Вароши Слет 25. маја 1962. године у Новој Вароши

Васкрс обнове - запустеле светиње у међуречју Увца Васкрс обнове - запустеле светиње у међуречју Увца и Лима

Уређивачки тим 

О ликовно-графичкој опреми књиге бринули су Нововарошани – академски сликар Станко Никачевић и графички дизајнер Игор Костић, док је лектура била поверена Данки Ивановић, професору српског језика. Рецезент је Милисав Р. Ђенић, из Чајетине, професор и аутор више књига из историографије краја. Књигу у издању Библиотеке ( за издавача Милана Јелић, директор) штампао је  ужички „Графичар“ у тиражу од 500  примерака.

Аутори и власници слика

Трећина слика у књизи је из објектива фото-апарата аутора, а остале је сакупљао близу пет  деценије – од чувара баштине, па до колега и породица, најчешће у селима и често незнаних аутора, поклонивши  Библиотеци  1.300 слика у последње четири године. Драгоцена сведочанства у књизи су и 80 фотографија дар читалаца храму књиге.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

dragoljub gagričić knjiga nova varoš iz starih albuma


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.