Власници приватних шума траже наменско трошење средстава буџетског фонда за шуме на локалном нивоу

zlatarinfo.rs 12. јун 2021. године Природа Коментари

Zlatarska šuma Златарска шумa (zlatarinfo.rs)

Регионална асоцијација власника приватних шума „Оморика“ која делује на територији Златиборског округа започела је у мају ове године реализацију пројекта „Од шума за шуме“.

Овим пројектом асоцијација спроводи кампању јавног заговарања правичног и наменског трошења средстава Буџетског фонда за шуме на локалном нивоу.

Kампања ће током 6 месеци трајања бити спроведена на територији Ужица, Прибоја и Бајине Баште. Циљ кампање је да средства у локалним буџетима намењена за унапређење шума буду наменски утрошена, а да грађани у томе учествују

Власници приватних шума за сваки кубни метар посеченог дрвета морају да плате  таксу која се слива у Буџетски фонд за шуме, а 30% тога припада буџету локалне самоуправе где се шума налази. Пројектом ћемо утврдити тачне износе средстава, али то су свакако озбиљна средства јер ми живимо у једном од најшумовитијих региона где је 45% територије под шумама. Овај новац мора по закону бити враћен тамо одакле је потекао, тј. за нова пошумљавања, негу шума или изградњу шумских противпожарних путева и зато желимо да грађане укључимо у одлучивање о усмеравању тог новца – каже Јасминка Диздаревић, менаџерка пројекта. 

РАШ „Оморика“ види савете месних заједница у селима као важне партнере у успостављању одрживог механизма поврата ових средстава назад у шуме. Зато ћемо пуно времена провести спроводећи уличне акције у сеоским месним заједницама.  Осим у селу, бићемо присутни и у градовима јер градско становништво има интерес да унапређењем стања шума у окружењу дугорочно утиче на подизање квалитета ваздуха који је врло проблематичан овде. Активни грађани Златиборског округа су важна снага на путу до еколошки одрживог региона коме тежимо.

За више информација о пројекту и теми пишите нам на рас.оморика@гмаил.цом или нас позовите на 060/33-555-92 (Ђорђе Марић).

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

sume od šume za šume


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.