Mедвед појео кукуруз дивљим свињама

glaszapadnesrbije.rs 08. јун 2021. године Друштво Коментари

Mrki medved Илустрација

У Мангури изнад Нове Вароши медвед је поломио аутоматску хранилицу коју су у шуми поставили ловци и из ње појео кукуруз намењен дивљим свињама и срнама. Одали су га трагови канџи и шапа у блату, а ловци кажу да не памте сличну крађу.

Аутоматску хранилицу, каквих је неколико у овом крају, недавно су поставили ловци и Дражевића и Радоиње у оквиру својих редовних активности на прихрани дивњачи.

„Попео се четири метра уз букву како би оборио на земљу хранилицу окачену на грану. Затим је на хранилици одвалио мотор на соларни погон, па је кроз рупу исцурела већа количина кукуруза. Медвед у овај део ловишта није навраћао од прошле зиме, али га има у околним шумама”, каже ловац Александар-Ацо Лековић.

Како се претпоставља, медвед се у Мангуру спустио из Муртенице, на десној обали Увца, где је прошле јесени и зимус у потрази за храном упадао у планинске засеоке и мештанима из амбара крао кукуруз, а заклао је и десетак оваца.

Ловци кажу да ће ових дана поправити хранилицу и опет је напунити кукурузом, који је за многу дивљач права посластица.

Хранилица се поставља високо изнад земље, фото: Приватна архива Хранилица се поставља високо изнад земље, фото: Приватна архива

„Хранилица је уствари адаптирано пластично буре запремине 200 литара, које се качи на дрво. На његово дно инсталиран моторчић на дигитално управљање, који у програмирано време из хранилице избацује одређену количину кукуруза како би нахранили дивљач. Механизам покреће батерија која се пуни преко соларне плоче” објашњава Лековић.

Прихрана дивљачи стални је посао ловаца. Спроводи се целе године, најчешће током великих снегова када је становницима шуме тешко доћи до хране у природи. У последњих неколико година у нововарошком крају значајно је повећан број дивљачи. Нарочито срнеће, па сада према неким проценама у Ловишту „Увац“ површине око 58.000 хектара има скоро 900 срна и срндаћа.

„Укорењено је мишљење да су ловци само ту да би убијали дивљач, што једноставно није тачно. Наша мисија је превасходно да бринемо о природи и станарима шуме, и то не само током зиме. Лети се на пример на хранилиште доста износи со, јер уколико је нема редовно на јеловнику код дивљачи долази до поремећаја приликом тељења и коћења младих”, каже Лековић.

Извор: Добро јутро / Ж. Дулановић

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

medved mangura kukuruz automatska hranilica


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.