У малињаку теже него на Голом отоку

novosti.rs ( Д. Гагричић ) 06. јун 2021. године Друштво Коментари

Mуке - рупе у одбрани од града прете летини (Фото: Љ. Врањић) Mуке - рупе у одбрани од града прете летини (Фото: Љ. Врањић)

Шерети у Старом Влаху јетком и бритком шалом боје муке свакодневице.

У кафану крај магистрале у нововарошкој Бистрици бану старији сељак кога нису виђали откако су почели радови у малињаку. Наручи пиво, па кад га у цугу отпи до пола, прозбори:

- Е, да је Тито знао за малине, не би Голи оток правио тако далеко и ћер'о људе на робију!

Ову шалу, јетку и бритку, старовлашки шерети помињу као илустрацију на чија плећа је пало село и како му се пише. Подсећајући на другог комшију, беземљаша, што је на замерке да мења фирме и газде, узвраћао: "Док је леђа, биће и самара", они зебу и за летину сељака...

У сусрету са представником власти мештани се жалили на "рупе" у противградној одбрани, а он се хвалио:

- Ево, како смо ми на власти - није било елементарне непогоде! Бог нас погледао...

- Јесте, Бог је милостив - доста је једна локална непогода... Изборна.

У врлетима Старог Влаха чувају ведар дух и бране се од оних што им се подсмевају због оскудице и сурове климе. Кад се прија чудила да су трешње тек заруделе, а код њих "доле, на Морави, одавно прошле", горштак је дочекао:

- Па то је други род, код нас цветају двапут годишње...

Шерети не гледају високо, не бистре политику, већ оно што трља народ, па на зуб узимају муке свакодневице и боје их шалом и смехом. Тако под Јавором, где се у жедна села врело Трудовачке реке доводи дуже од три деценије, домаћинима шаљу СМС поруке:

- Склањајте чељад, хоће потоп са чесме...

То је знак да мештани на локалним порталима траже последње изјаве општинских функционера о наставку радова. У другој прилици су чаушу и потрчкалу власти, кад им је обећавао пут, одбрусили:

- Шта се пита метла за вратима?!

Увек будни, на оку држе и прилике око пре скоро шест деценија прекинуте градње пута Штитково-Анатема. Кажу да су сви обећали и - ником ништа, а занима их ко је бацио анатему на пут који би спојио Нову Варош и Ивањицу преко "старе границе". Из другог табора, пак, имају мелем-жаоку:

- Биће то у недељу која не буде црвено слово у календару!

Врсни познаваоци менталитета, с лакоћом, али без зле намере и тешких речи - исмејавају заблуде, накарадности, незнање. Пошто није прихваћено да се награде најбоље уређена дворишта, терасе, баште и ресторани, шерети предлажу да се на годишњем нивоу бирају каћиперка, дангуба, доушник, мутивода, прелетач...

За сечу четинара и крчење парцела за виле и апартмане у туристичкој зони Бабића Брдо, на Златару, шерети тврде да се то ради "плански" - како би у ваздушној бањи боље струјао ваздух и мешали се таласи континенталне хладноће и врелине из Лимске долине. У "рапорту" са планине кажу и да су суве оморике украс адреналин парка, а балон сали су пришили име "Ђекна", јер је отворена пре неку годину, а не користи се јер није поправљен под?"

Из свог угла и рабоша заједљиво опомињу на сиромаштво и низак стандард, те жалопојке комшија: "Нема народа, расели нам се Варош":

- Највише напредујемо у назадовању!

Не устежу се ни од прогноза:

- Оно ни мајка више неће гласати!

Брезове метле 

На најављено чишћење у редовима странака, шерети су пре неки дан упутили апел:

- Тражимо да се хитно забрани сеча брезових грана за метле! Остаћемо без бреза, а четинари нам се увелико суше...

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.