Јаворски сабор двојничара и старих инструмената

glaszapadnesrbije.rs 30. мај 2021. године Друштво Традиција Коментари

Чобанске јавке са Јавора – свирачи двојница (фото: Д. Гагричић) Чобанске јавке са Јавора – свирачи двојница (фото: Д. Гагричић)

У недељу пред Видовдан (27. јуна) надметаће се свирачи на 26. Сабору.

У организацији Дома културе Ивањица, Месне заједнице Kушићи и ОШ „Мајор Илић” из Kушића,у недељу 27. јуна на Јавору (МЗ Kушићи)  код Ивањице одржаће се  26. „Јаворски сабор двојничара и старих инструмената Србије“ .

На планину Јавор сваке године пред Видовдан  долазе свирачи двојница и старих инструмената из свих крајева Србије како би показали своје умеће а такмичар који три пута за редом освоји прво место стиче звање „мајстор двојница“. Ово је једна од најстаријих манифестација у Србији а њен циљ је очување традиције, изворног народног стваралаштва и културолошког идентитета.

Подмладак чувара народног стваралаштва показаће умеће  (фото: Дом културе Ивањица) Подмладак чувара народног стваралаштва показаће умеће (фото: Дом културе Ивањица)

Манифестација је такмичарског карактера а награде су  пехари за прво место на двојницама  у категорији млађих и старијих двојничара и пехари за прво место на старим инструментима у категорији млађих и старијих извођача. Поред пехара, награда за прва места у старијој категорији je  викенд у хотелима на Јавору и Кушићима. Друга и трећа места такође добијају пехаре а остале награде су у виду диплома и захвалница, а сваке године стручни жири додели и посебне награде за младе таленте,перспективне младе извођаче, најмлађе ткмичаре и друге.

Пријаве учесника до 11 часова и 30 минута, почетак програма у 12 часова.

Генерални покровитељ манифестације  је Општина Ивањица а манифестацију финансијски подржава Министарство културе и информисања Републике Србије.

Традиција  - сабор код шумарске куће и Карађорђева шанца Традиција - сабор код шумарске куће и Карађорђева шанца

Позивају се сви заинтересовани за учешће на „Јаворском сабору двојничара и старих инструмената  Србије“, да се пријаве најкасније до 22. јуна,  Дому  културе у Ивањици, телефон: 032-661-087 ,  0638680823 контакт особа Хаџи Снежана Златић.  Пријаве можете послати и мејлом на адресу: hadzi.snezana@hotmail.com  или organizatorprograma@domkultureivanjica.rs

У славу јунака

Јаворски сабор двојничара и старих инструмената одржава се у недељу пред Видовдан, као и некадашња светковина, која је дуже од једног века окупљала народ Старог Влаха,  на дан Калипољске битке 1876. године у Јаворском рату. Сабор се, у спомен, славу и част јунака палих за отаџбину одржава код шумарске куће, недалеко од  Карађорђева шанца и споменика мајору Илићу и јаворским јунацима, подигнутог 1907. године.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

javorski sabor dvojničari ivanjica


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.