Са плантаже у Акмачићима украдене саднице боровница

glaszapadnesrbije.rs 22. април 2021. године Друштво Коментари

Комшије приметиле да се нешто чудно дешава на плантажи боровница Комшије приметиле да се нешто чудно дешава на плантажи боровница (фото: РИНА)

Несвакидашња крађа догодила се у нововарошком селу Акмачићи када су лопови упали на парцелу засађену под боровницама, пробрали и однели тридесетак најбољих садница и десет врећа са киселим тресетом који служе како би се побољшао квалитет земљишта, преноси РИНА.

„Парцелу смо пре четири године посадили ортачки, ја и још двојица пријатеља, а на њој се налазило око 2.400 садница. Плантажа је ограђена жичаном мрежом, али то није спречило преступника да упадне по мраку и почини крађу. Пошто су вреће са тресетом поприлично тешке претпостављам да се враћао неколико ноћи и питање је шта би све однео да комшије нису приметиле да се нешто чудно дешава у засадима“, рекао је за РИНУ Рајко Ђенић.

Крађа је одмах пријављена надлежним органима, а припадници нововарошке полиције успели су да ухвате лопова у околини Пријепоља и део украдених садница врате власницима.

„Свака та ишчупана садница дала би овог лета неколико килограма рода, али како су главне жиле почупане и те саднице које су враћене смо бацили, јер су потпуно неупотребљиве. Како би ове засаде поставили на здраве ноге имали смо много проблема, јер је плантажа у Акмачићима подигнута на око 1.000 метара надморске висине, а оптимално за узгој боровнице је од 600 до 800 метара, али смо успели да доведемо воду и тако обезбедимо род“, испричао је Ђенић.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

akmačići đenić borovnice ukradene sadnice


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.