„Открили“ манастир Трудово ?!

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 21. април 2021. године Друштво Коментари

Остаци манастира градина у Ојковици  (фото: Д.Гагричић) Остаци манастира Градина у Ојковици (фото: Д.Гагричић)

За манастир Трудово знају само аутори Уредбе о проглашењу специјалног резервата природе „Увац“. Је ли кратак списак културних добара на заштићеном простору, као и археолошких локалитета римског периода?!

 У летимичном прегледу Уредбе о проглашењу специјалног резервата „Увац“, спремљенe за Владу Србије, у први мах ме, као поштоваоца баштине, обрадова оно што прочитах у претпоследњем пасусу члана 2. - да је  откривен манастир Трудово.

Али, убрзо  ме обузе  осећај кривице: како да то не знам, а  у комшилуку  ми родног краја? И ко га је досад скривао? Јер, у новинарској знатижељи и дозивању предака пут ме водио на врелa завичајне историје, одакле су ме испраћали неми дозиви са црквених развалина, згаришта, са гробова и белега у корову...!

О манастиру Трудово у Трудову, колико ми је у памети – нико ништа не зна?! Је су ли то оманули аутори Уредбе податком – из рукава, на памет, што би народ рекао...?

Извод из Уредбе - где је манастир Трудово? Извод из Уредбе - где је манастир Трудово?

Пошто нема карте са новим границама Резервата (што би, свакако, захтевало  велики простор), а не сналазим се у оним катастарским парцелама и „кантарским кукама“ што би рек'о Кочићев Давид Штрбац – помислих да то аутори Уредбе нису мислили на остатке манастира Градина у Ојковици, изнад засеока Томићи?!

С друге стране, чини ми се да је кратак списак културних добара на заштићеном простору или су остали – неважни??! Наведени су мост на Увцу у засеоку Жвале  па велики број археолошких локалитета од којих се најзначајнији Јеринин град (Дружиниће), град Клак (Радоиња) и манастир у Трудову (Трудово).

Мост на Жвалама је потопљен 1978. године, a можда су се на списку требала наћи и два „жива“ манастира – Јања у Рутошима и Дубница у Божетићима. На сајту Завода за заштиту споменика културе из Краљева је списак непокретних добара под заштитом државе: општина Нова Варош је под редним бројем 13, са две знаменитости које су, по свој прилици, у границама Резервата – црква у Буковику и манастир Дубница. 

Црква у Буковику под заштитом државе Црква у Буковику под заштитом државе

Мислим да су далеко значајнији од поменутих археолошких локалитета  и неки римски локалитети, о којима у једном од бројева „Зборника“ Народног музеја из Ужица пише др Љиљана Мандић.

У Уредби је  занимљив и члан 11, где се  у другом пасусу помиње да треба извршити идентификацију граница Предела изузетних одлика „Овчарско-кабларска клисура“ на терену. Је ли овде грешка направљена по систему „copy – paste“, брзоплето и неодговорно, па се не помиње СРП „Увац“? 

Римски споменици у Радоињи, пре градње цркве Римски споменици у Радоињи, пре градње цркве

Можда ће неко рећи да  су ови пропусти – ситнице или да сам старо зановетало и дангуба која нема преча посла?! Тако су говорили  они које сам опомињао на  претеривања и накарадности,  на произвољности и нетачности о броју од 285 сунчаних дана у нашој Општини (а да никако не наводе извор податка) или да је Штитково испод Златара, а у Калипољској бици погинуло по једнима 6.000, а по другима 7.000 српских  војника?! Неки су, истина, прихватили сугестију о упућивању на поправни из земљописа и историје...

На крају, да ли неко из Резервата  и Општине раније читао ову Уредбу, хоће ли упозорити ауторе на грешке? Или ће текст, можда, отићи пред Владу?

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

trudovo manastir otkriven manastir


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.