Огрлица за медведицу Милунку (видео)

zlatiborpress.rs (Мирјана Ранковић Луковић 14. април 2021. године Друштво Коментари

Успешно обављено чиповање медведице Милунке ( фото: Мирјана Ранковић Луковић) Успешно обављено чиповање медведице Милунке ( фото: Мирјана Ранковић Луковић)

На хранилишту за медведе Брезовац у Парку природе Златибор у клопку намамљена и чипована медведица. Уз помоћ сателитске огрлице, којој је ток трајања три године, ловочувари и Биолошки институт из Београда пратиће кретање.

На подручју Парка природе Златибор, на хранилишту за медведе у подручју Брезовца, претпрошлу ноћ је ухваћена медведица ради чиповања и праћења, а у оквиру пројекта „Мониторинг мрког медведа“ који ради Заштићено подручје Парка природе Златибор са Биолошким факултетом из Београда.

На хранилиште Брезовац долазе три медведа. Од њих је један мужјак ухваћен прошле године на планини Јадовник и од тада се прати помоћу сателитске огрлице. Он је, како кажу из Парка природе, типичан представник своје врсте.

На хранилиште Брезовац долазе три медведа (фото: Мирјана Ранковић Луковић) На хранилиште Брезовац долазе три медведа

Пре две вечери ухваћена је и женка помоћу три специјалне клопке за медведе, потом је успавана  и прегледана од стране ветеринара; узети су јој крв и узорци длаке на анализу. Прегледом је утврђено да је женка у здравом стању, тешка око 120 кг и старости између четири и пет година. Потом је чипована и стављена јој је огрлица за сателитско праћење која ће показивати правце њеног кретања и боравишта. У хватању медведице, људству из Парка природе помогао је  ловочувар Милун Меловић из Ловачког удружења „Чајетина“ који је задужен за ово подручје.

Мониторинг - прати се кретање Мониторинг - прати се кретање

Мониторинг се, према речима Александра Миловановића дипломираног инжињера шумарства, врши како би се пропратили правци кретања медведа на одређеном подручју на којима се потом постављају системи хранилишта, а затим према могућству проучава њихово понашање и навике, стварно бројно стање, пол и старосна структура. Такође се остављањем хране  спречава штета код локалног становништва. Јер, одумирањем села шире се простори на које медведи могу поново да долазе. То су првобитно и били њихова природна станишта, а у Парку природе се труде да постављањем хранилишта умање могућност њихових силазака у села,  напада на стоку, уништавања усева или – што се у пар наврата десило –  кошница. Медвед је, као што се зна, сврстан  у категорију „строго заштићена дивља врста“. Законом о дивљачи и ловству, дефинише се као трајно заштићена врста дивљачи  за коју је прописана  забрана лова јер спада у угрожене врсте дивље фауне. На Мониторинг на обележавање и праћење медведа сваке године се издваја око милион динара. Предлог је да се за следећу годину набаве и специјалне чобанице за заштиту пчелињака које се налазе у дивљијим подручјима.

У   наредне три године, колики је рок рада сателитских огрлица, на потезу хранилишта Брезовац чиповани медвед Бора и медведица Милунка, али и други медведи (за сада их је, према процени, укупно три) биће под будним оком запослених у Парку природе; надгледани, али неометани за слободан живот.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

medved čipovanje brezovac


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.