За плутајуће бране на Лиму 70 милиона динара

Политика 12. април 2021. године Екологија Коментари

Ђубре на Дрини (Фото принтскрин/ Еко стража) Ђубре на Дрини (Фото принтскрин/ Еко стража)

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић потписала је данас са председницима општина Прибој, Пријепоље и Нова Варош уговоре за суфинансирање изградње плутајућих брана за прикупљање отпада на Лиму.

Средства у износу од 70 милиона динара су им одобрена на јавном конкурсу, а како је након потписивања уговора, за Танјуг изјавила министарка Вујовић почетак радова на реализацији би требало очекивати до јуна, а постављање баријера до септембра. Пре тога општине су дужне да распишу јавне набавке и изаберу извођаче радова.

„Ово је део наших обећања која смо дали после еколошке катастрофе на Потпећком језеру када смо обећали да ћемо уложити и напоре и средства да такве еколошке катастрофе у перспективи покушамо спречити и обећање испуњавамо”, рекла је она.

Навела је да је сада пред Министарством заштите животне средине задатак да формира радне групе са представницима општина које се налазе на Лиму и пописивања свих дивљих депонија које би требало уклонити у наредном периоду. „ Уговором који смо данас потписали општине ће морати раде на уклањању тог отпада који плута рекама и у томе ће ангажовати општинска јавна предузећа”, изјавила је Ирена Вујовић и додала да ће општине обезбедити и значајна новчана средства за изградњу плутајућих брана. Навела је да су ове три општине учествовале и на другим конкурсима о пошумљавању и смањењу аерозагађења а да ће Министарство заштите животне средине ускоро расписати и конкурс за еко-паркове.

Дрина (Фото Википедија) Овако би требало да изгледа Дрина (Фото Википедија)

„У овим општинама имамо и значајне пројекте за управљање чврстим отпадом. Тако је у Пријепољу затворена дивља депонија Стањевине, на чијем месту ћемо засадити нова стабла и озеленити ту површину”, рекла је министарка Вујовић. Додала је да се у Новој Вароши ради трансфер станица која ће овим општинама знатно олакшати управљање чврстим отпадом, преноси Танјуг.

Председник општине Пријепоље Владимир Бабић је истакао да ће изградња плутајућих брана много значити Пријепољу јер је ова општини, како је рекао, имала понајвише проблема са загађењем слива Лима. Према речима председника општине Прибој Лазара Рвовића и раније је било еколошких проблема у овом крају али сем састанака и празних прича, конкретних дела није било.

Политика

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

brana lim izgradnja plutajuće brane


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.