Сјајна екипа дописника Прве телевизије

glaszapadnesrbije.rs 05. април 2021. године Друштво Коментари

Дописници Прве освајају награде, али и срце гледалаца Дописници Прве освајају награде, али и срце гледалаца

Вести Прве телевизије одавно су се издвојиле својим модерним и јединственим продукцијским приступом у презентацији најважнијих вести из земље и света.

Кредибилитет и правовременост су заштитни знак овог програма Прве али оно по чему су посебно препознатљиви јесте сјајна екипа репортера који свакодневно извештавају из свих крајева Србије и који уживају велико поверење и симпатије гледалаца.

Драгоцени део тима

Гвозден Николић, Зоран Максимовић, Братислав Илић и Љубиша Лешевић свакодневно нам доносе аутентичне, занимљиве и важне вести са севера земље, преко брдовитих предела Шумадије и југа и истока до непрегледне Пештерске висоравни на западу. Они су драгоцени део тима информативне редакције Прве телевизије у којој вредно раде већ читаву деценију. Многе награде за извештавање и прилоге су се низале, а овај четверац и даље је скроман у оцени свог рада. Немају много времена за хваљење јер дани су прекратки за професионалце попут њих и свакодневне изазове који их чекају.

Максимовић: Имамо модернији приступ темама

„Вести Прве прате све најважније догађаје, али вести Прве доносе и слике живота, несвакидашње приче из свих крајева Србије. Приступ у раду је другачији. Модернији. Вести Прве су динамичне и са пуно слике и тона, па веродостојно преносе призоре с терена. И оно што је, за нас који извештавамо из провинције најбитније, Србија за Прву није само Београд. Репортери су распоређени у сваком „углу“ наше земље, а ни један догађај који завређује пажњу не буде остављен по страни”, каже Зоран Максимовић, добитник на десетине награда и Сретењског ордена за заслуге.

Зоран сматра да добар репортер нема радно време. Он и кад одмара и спава бира теме на којима ће наредних дана радити. Увек је спреман за акцију и извештавање, подједнако и о најлепшем али и најтежем догађају на терену. Сматра да је највеће богатство његовог новопазарског краја мултиетичност: „Показало се да је то људима најзанимљивије. Приче о богатом културно-историјском наслеђу, несвакидашњој храни, гостопримљивим људима, необичним обичајима и суживоту два народа увек нађу место на Првој”, оцењује Максимовић. Овог новинара од недавно гледамо и у улози водитеља емисије о аграру „Плодови”.

Бата Илић: Важно је стећи поверење гледалаца

Сви дописници Прве се слажу да је најважније придобити поверење гледалаца. „Поверење се осваја тако што увек морате да будете на месту где се нешто дешава, а не да извештавате на даљину. Увек ме води да урадим причу која неће да остави равнодушне гледаоце. Неки ће нешто да науче, неки да добију нову идеју, некима ће емоције да крену, други ће да осуде али нико неће бити равнодушан после моје приче”, објашњава Бата Илић који је такође добитник бројних награда и најпоноснији је на Сретењску сребрну медаљу за заслуге. „Бити дописник је лепо и ружно, лако и тешко. Стално сам у покрету, изазовно, понекад и опасно али никада, никада није досадно. Сваки дан је потпуно различит од претходног, упознајете много добрих људи и видите колико је овај део Балкана богат”, оцењује Братислав који покрива Јабланички и Пчињски округ, Лесковац, Власотинце, Лебане, Медвеђу, Врање, Владичин Хан, Бујановац и Прешево.

Девет Гвозденових прича донело девет кућа бескућницима

Новинар препознатљивог гласа Гвозден Николић део је тима још од Фоx телевизије, а његове интересантне приче из западне Србије брзо су преточене у једну од омиљених емисија гледалаца Прве „Нећете веровати”. „Некако сам правио слику и свој телевизијски свет онако како га видим и осећам, без неких узора и копирања. Нисам имао везу, нисам са Сорбоне већ из сељачке куће у којој се ценио рад, поштовао комшија и где је грехота пустити путника намерника, а не понудити му бар шећера и воде, кору хлеба или конак. Осето сам на својој кожи муку српског сељака и видео славу богаташа. Просто сам убеђен да ми је нешто дато да се нађем обичном свету у срећи и несрећи”, објашњава Гвозден и додаје „Мењао сам невољницима живот из корена за два минута на Првој. На боље, наравно и то онда када су били на дну и у безнађу”. Николић највише воли да гледаоцима дочара широку српску душу, вредне и часне људе, жуљевите руке, родну земље и лепоте са којма се не могу мерити светске дестинације. Поносан је на све приче које су неком бар мало улепшале дан али посебно се архивирају девет прича које су подигле девет кровова за нејач и сиромахе.

Лешевић: Посао који нема радно време

Да новинар нема радно време потврђује и Љубиша Лешевић који такође део тима из времена Фоx телевизије. „Као новинар никада не можете да планирате своје слободно време. То најбоље зна моја породица и хвала им на разумевању. Небројено пута се дешавало да „испланирам" једно, а да један телефонски позив промени план и да одјурим из Краљева на неки догађај у Крушевац, Врњачку Бању, или на Копаоник”.

Љубиша сматра да је за квалитетну дописничу мрежу једне телевизије важно да постоји добра синергија уредника и дописника. „Наше Вести издвајају брзина и тачност, јер имамо савремену опрему за жива јављања са терена. Све је зачињено и савременим студиом и графиком, али и најбољим презентерима у Србији Аном Митић и Владимиром Јелићем”, каже Лешевић. Истиче да највише воли да разговара са обичним вредним људима који живе далеко од града у неистраженим деловима лепе Србије.

Ови миљеници публике најбоље знају где почиње информација и како се налазе прави саговорници. Они знају како да такну душу гледалаца.

ГЗС/Б92, Прва

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

gvozden nikolić dopisnici prve prva tv nećete verovati


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.