Једина општина у Златиборском округу која нема капелу

glaszapadnesrbije.rs 03. април 2021. године Друштво Коментари

Капела је изграђена, али није у функцији, Фото: РИНА Капела је изграђена, али није у функцији, Фото: РИНА

Један од већих проблема православних становника општине Нова Варош јесте сахрана покојника.

Овај пут није спорно „тесно гробље“ као што је то случај у оближњем Бродареву, него недостатак капеле па се покојници док се сахрана не припреми налазе у породичним кућама или становима, а затим око четири километра носе до гробља, преноси РИНА.

„То је велика брука и срамота. Кад особа умре, из болнице тело нема где да се стави сем у породичну кућу где се припрема за сахрану, а то понекад потраје и по неколико дана. Затим поворка креће ка градском гробљу, што је такође јако неусловно нарочито кад падају киша и снег. Све то је непристојно и без достојанства за покојника“, рекао је за РИНУ Слободан Матовић из Нове Вароши.

Слободан Матовић, Фото: РИНА Слободан Матовић, Фото: РИНА

Да парадокс буде већи, на брду Коцељ изнад магистралног пута за Ужице још 2019. године средствима општине Нова Варош и донатора изграђена је савремена капела, али због нерешеног проблема са отпадним водама овај објекат је још увек под катанцем.

„Капела је почела да се прави још 2016. и након три године је завршена, али до дана данашњег није приведена намени иако би то било од круцијалног значаја за многе становнике општине Нова Варош. Уведене су струја и вода, објекат има све што је потрбено да тела покојника овде достојанствено буду смештена до сахране, али је спорна септичка јама која није урађена и због тога све стоји. Ова ситуација заиста захтева хитно решење, јер незадовољство грађана расте из дана у дан. Нова Варош је једина општина у овом крају која нема капелу“, каже Матовић.

Капела још увек под катанцем, фото: РИНА Капела још увек под катанцем, фото: РИНА

Градња капеле на брду Коцељ коштала је око два милиона динара, а председник општине Нова Варош истиче да ће овај проблем ускоро бити решен.

„Неопходно је да се реше имовинско-правни односи на чему у последње време интензивно радимо, кад то буде било завршено у најскоријем временском периоду на терен ће изаћи надлежне комуналне екипе и изградиће се септичка јама, а капела бити стављена у функцију. Јасно је колико је то важно за наше грађане и зато ће тај проблем врло брзо постати прошлост“, истакао је председник општине Нов Варош, Радосав Васиљевић.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

nova varoš kapela slobodan matović


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.